Helyi hírek 2018. július 25. 07:30

KoliBlikkk a Kossuth kollégiumban

Képgaléria
KoliBlikkk a Kossuth kollégiumban
Médiaműhely alakult 2017 októberében a Kiskunfélegyházi Kossuth Kollégiumban, amelyre lehetőséget adott a Nemzeti Tehetség Program. A hazai kettős vagy többszörös különlegességű magyar tehetségeket segítő, integráló környezetben megvalósuló tehetséggondozó programokra benyújtott és nyertessé nyilvánított KoliBlikkk (NTP-KTK-17-B-0026) című pályázat – nyilatkozta lapunknak Bakos Aranka, a program vezetője.

A Nemzeti Tehetség Program pályázati támogatásával a hazai kettős vagy többszörös különlegességű magyar tehetségeket segítő, integráló környezetben megvalósuló tehetséggondozó programok keretében a kiskunfélegyházi Kossuth kollégiumban működő médiaműhelyről elmondható, hogy egyre intenzívebben veszi ki a részét a kollégiumban zajló események publikálásában. A médiaműhely 12 diákja a heti műhelymunka során sajátította el a sajtóműfajok jellemzőit, a szerkesztői, riporteri munka alapismereteit, de betekintést kapnak a fotózás rejtelmeibe is. A médiaműhelyi tevékenység jelentős része tanítási-tanulási folyamathoz köthető, hiszen a magyar nyelv és irodalom, valamint az informatika tantárgy keretében tanult ismereteiket, képességeiket és készségeiket használják és fejlesztik a gyerekek. 

– A pályázattal és a kollégium újságjának készítésével célunk volt az is, hogy a tanulók tekintsék értéknek az újságírói munkában azt, hogy emberekkel lehet megismerkedni, gazdag életutakkal tudnak találkozni. Fontosnak tartottuk, hogy fejlődjön kérdéskultúrájuk, figyeljenek az interjúalanyra. Fogadják el, hogy a közös munkában alkalmazkodni kell egymáshoz. Értsék meg a különböző sajtóműfajok jellemzőit, és ismerjék fel őket. Tekintsék fontos értéknek saját családjuk múltjának megismerését, megőrzését. Váljon szokásukká a másokra figyelés, az érdeklődés mások gondolatai, cselekedetei iránt. Fejlődik továbbá szociális és személyes kompetenciájuk is, a felelősségvállalás, az együttműködés, az önállóság, nyitottság, és persze anyanyelvi és digitális kompetenciáik is.

A pályázati programban résztvevők feltöltődését közös, heti rendszerességű (az időjárás-engedte keretek között) kerékpártúrával egészítettük ki a tavaszi időszakban, ami a közösségformálás, a tolerancia és az egymásra figyelés pozitív tapasztalatát eredményezte.

A Nemzeti Tehetségprogram pályázatának keretében egynapos színházlátogatáson is részt vehettünk, június 4-én, Budapesten a József Attila Színházban néztük meg A feketeszárú cseresznye című előadást, amelyről elmondhatom, hogy nagyon tetszett a médiaműhely kollégistáinak. A színházlátogatás lehetőséget adott arra is, hogy a színikritika műfajával is megismerkedjenek a tanulók amellett, hogy egy színházi élménnyel lettek gazdagabbak.

A helyi lap, a Félegyházi Közlöny szerkesztősége és a helyi Sirius Rádió munkatársai betekintést engednek a tanulóknak a szerkesztőségek munkájába. Szívesen fogadják a diák-újságírókat, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy a diákok behatóbban megismerhessék a nyomtatott és az elektronikus média készítésének világát.

Az országosan ismert roma vagy korábban szociokulturálisan hátrányos helyzetű személyt is vendégül láttunk a kollégiumunkban, akinek kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy példaképként álljon diákjaink előtt. Választásunk pedig Molnár Ferenc Caramelre esett, aki, nagy örömünkre vállalta a beszélgetést tanulóinkkal, június 19-én. A beszélgetésen a médiaműhely 12 diákja mellett még jó néhány kollégista is részt vett, Caramel pedig mesélt az életéről, gyerekkoráról és arról, hogy kitartással, akarattal, szorgalommal és szakmai alázattal az álmok is elérhetőek.

A Nemzeti Tehetségprogram pályázata eszközbeszerzésre is lehetőséget teremtett, a kollégiumi újság nyomtatásához vehettünk egy nyomtatót, továbbá Nikon fényképezőgépet, két hangrögzítőt az interjúkhoz, illetve olyan irodai eszközöket, amelyek szükségesek a jegyzeteléshez, és a szerkesztőség munkájához.

Érdekes, kihívásokkal, szorgalommal és kitartó munkával telt el az elmúlt egy éve a KoliBlikkk szerkesztőség tagjainak és a foglalkozásokat vezető pedagógusoknak, de tartalmas, tudással és szakmai jártassággal gazdagodva köszönjük meg a lehetőség, amelyet a Nemzeti Tehetségprogram biztosított számunkra, és reméljük, hogy az elkövetkezőkben is lesz lehetőségünk ilyen jellegű pályázaton részt vennünk – mondta el a program vezetője.
 

 

Kövessen minket a Facebookon is!