Gazdaság 2018. július 26. 13:00 Forrás: Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Nyári “Szakmakóstoló” a Mezgében

Képgaléria
Nyári “Szakmakóstoló” a Mezgében
Július 16-a és 20-a között első alkalommal rendezte meg a szakmák élményalapú megismerését előtérbe helyező „Szakmakóstoló” nevű nyári pályaorientációs hetet közösen Kiskunfélegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Képzési Igazgatósága és a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

A pályaorientációs hétre 20 felső tagozatos tanuló érkezett Kiskunfélegyházáról. Az élményalapú hét fókuszában a gazda és az állattartó szakmunkás képzések állnak, hiszen ennek az eseménysorozatnak célja, hogy az általános iskolásokat megismertessék a napi tevékenységek során az agrárszakmák szépségeivel.

Az ötnapos programsorozatot alapos szervezés előzte meg annak érdekében, hogy valamennyi résztvevő élményekkel gazdagodjon. 15 tanár segítette a hét eseményeinek megszervezését, megvalósítását és egy-egy program zavartalan lebonyolítását. A délelőtti programok mezőgazdasági gyakorlati, a délutáni inkább szakmai ismereteket igénylő szabadidős tevékenységekkel telt. Ennek megfelelően a nap első részének helyszíne a tangazdaság, második részének pedig az iskola volt. A programok minden nap 8 órától 16 óráig tartottak. Reggelenként busszal utazott a kis csapat a tangazdaságba, majd a délelőtti program végeztével, szintén busz vitte őket vissza az iskolába. Délelőtt tízórait, délután pedig uzsonnát is kaptak a kis vendégek, amelyek a P&P Pékáru Kft. és az iskola húsipari tanüzemének termékeiből kerültek ki. Az ebédet a Desperado Étteremben fogyasztották el.

A Szakmakóstoló hét megnyitása regisztrációval kezdődött. Ezután a diákok ajándékpólókat kaptak Szakmakóstoló Pályaorientációs hét felirattal, a NAK és a MEZGÉ logójával ellátva. Az első nap délelőttjén az önismereti játékok segítségével megismerkedtek egymással a gyerekek, majd menetlevet készítettek a hét eseményeihez. Ebben, a hét folyamán követhették az összes programot, illetve minden program után pecséttel és aláírással igazolta a programvezető tanár, hogy mely állomás teljesült. A menetlevelet tetszőlegesen személyre szabták, kedvükre színezhették, díszíthették. Izgalommal nézegették egy-egy program után, hogy vajon mi vár rájuk a következő órákban, napokban.

Az első napon, az egymással való megismerkedés után a termőföld megismerése, határszemle, a tangazdaság bejárása következett, talajvizsgálattal, magültetéssel, növényfelismeréssel egybekötve.
A program délután, az iskola épületében folytatódott, játékos, az ételekkel, növényekkel, fűszerekkel kapcsolatos vetélkedőkkel, kézműves foglalkozással, magkép készítésével. Az uzsonnájukat örömmel, új ismerőseikkel együtt fogyasztották el, és örömmel, élményekkel gazdagodva mentek haza a nap végén.

A második napon a lovaké volt a főszerep. A tangazdaságban a barátunk a ló fantázianevű program keretében megismerkedtek a lófajtákkal, lótortát készítettek, eközben azt is megjegyezhették, hogy mit eszik az állat. Betekintést nyerhettek a lóápolás, lógondozás, takarmányozás  rejtelmeibe, majd a lovaglásban, fogathajtásban is kipróbálhatták magukat. Sokak számára ez jelentette az első találkozást a lóval, az első lovaglás élményét. A kezdeti bátortalan próbálkozások után délben már mosolygós arccal mesélték a nap eseményeit, és izgatottan várták a délutánt. A nap második részében kalácsfonási technikák sajátíthattak el, pogácsát sütöttek, amit jóízűen fogyasztottak, valamint mézeskalácsot készítettek és díszítettek. Szüleiknek boldogan mutatták a színes dekorációtól pompázó, különböző formájú kis mézeskalácsaikat a keddi nap végén. A gyermekekre való várakozás közben a szülők örömmel mesélték a diákok pozitív visszajelzéseit a programokkal kapcsolatban, és nagyon hálásak voltak, hogy gyermekük részt vehet ezen a pályaorientációs héten.

A hét harmadik napjának programja a Termőföldtől az asztalig - avagy te szedd, te rakd el címet viselte. Gyümölcs, cukkini, mentaszedés az iskola tangazdaságában, majd mentaszörpöt, vákumozott reszelt cukkint készítettek a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemben, amelyekhez praktikus, könnyen elkészíthető ételreceptet is kaptak. Néhány fűszernövénnyel is megismerkedtek. Maguk törték össze és zacskózták be a tárkonyt, oregánót amiket szintén recepttel együtt vihettek haza.
Délután izgalmas logikai és kincskereső vetélkedőkkel töltötték az időt. Leginkább a szabadulószobát várták. Izgatottak, kíváncsiak voltak. Négy ötfős csapat formájában együtt kereshettek, kutathattak, logikai feladványt fejthettek meg. Mindenki „I love MEZGÉ” feliratú csillámtetoválást is kapott ajándékként. A legjobbnak kis csokoládéval kedveskedtek a tanárok.

Az utolsó előtti napon a ház körüli állatokkal foglalkoztak. Megismerkedhettek a tangazdaság jószágaival, részt vehettek a napi munkálatokban, almozásban, takarmányozásban, mérlegelésében, takarmánykeverésben. Kipróbálhatták a traktorokat, munkagépeket. Tiszteletbeli mezgésekké váltak, akik olyan aktívan vettek részt a napi munkában, mintha már az intézmény tanulói lennének.
Délután az iskola laboratóriumában, érzékszervi-bírálati módszereket és vizsgálatokat ismerhettek meg, brióst és kakaós csigát minősíthettek, ami a P&P Pékáru tanüzemeiben készült. A játékos, íz-kvíz elnevezésű feladat során bekötött szemmel, vakon kellett például fűszerféléket, tejtermékeket kóstolni. Megtudhatták azt is, hogy milyen tulajdonságokkal kell egy képzett érzékszervi bírálónak rendelkezni. Színskálát kellett készíteniük, tapintással kellett formákat felismerniük. 

A program utolsó napjának napirendje eltérő volt. A nap laboratóriumi vizsgálatokkal kezdődött, amit rendkívül élveztek a gyerekek. Fehér köpenyben vegyészkedtek, élelmiszeripari alapvizsgálatokat végeztek, mértek, számoltak. A P&P Pékáru Kft tanüzemében az üzemvezető mesélt a pék, pék-cukrász szakma rejtelmeiről, az ott folyó termelésről, amit lelkesen hallgattak a résztvevők.
Ebéd után a hét zárásaként közös programra invitálták a részt vevő gyermekek családtagjait, hogy együtt játsszanak, a Maradj talpon családi vetélkedőben. Eközben a család és a résztvevők számára büfé is üzemelt, ahol kávéval, üdítővel, ásványvízzel, pogácsával és az iskolában készült falatkákkal kínálták a vendégeket.

A tábor zárásaként minden résztvevőnek emléklappal, mezgés ajándékcsomaggal kedveskedtek. A külön erre az alkalomra készített ajándéktáskákba a tangazdaságból származó őrölt paprikát, lekvárt, a húsipari tanüzemből származó, vákuumcsomagolt kolbászt, a P&P-ből származó Cocobolitát, a képzéseket bemutató tájékoztató anyagot és mezgés hűtőmágnest csomagoltak.

Utolsó mozzanatként a családi vetélkedő I. helyezett díjának átadására került sor – 2 csapat holtversennyel végzett az előkelő aranyérmes helyen, számunkra Rózsa Pál igazgató nyújtott át egy-egy 4 fős, ingyenes belépőt az ősszel rendezendő Mezgé Piknikre. A nyeremény minden programon való ingyenes részvételre jogosít fel, valamint 4 személy részére mezgé-burger, gofri és üdítő is díjmentesen fogyasztható.

A résztvevők és szüleik visszajelzéseiből kiderült, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Képzési Igazgatóságának közreműködésével, egy olyan pályaorientációs hetet rendezett a Mezgé, amire nemcsak szép emlékként, hanem egy jól megszervezett, rengeteg élményt nyújtó, színes programokban bővelkedő hétre gondolnak majd vissza a résztvevők. Külön említésre méltó, hogy az iskola lett erre a megtisztelő feladatra felkérve, ami remélhetőleg hozzájárult az agrárszakképzés népszerűsítéséhez.


 

Kövessen minket a Facebookon is!