Helyi hírek 2018. július 26. 07:30

Sporttehetségek a Kossuth Kollégiumban

Képgaléria
Sporttehetségek a Kossuth Kollégiumban
Támogatást nyert a Kiskunfélegyházi Kossuth Kollégium Kibontakozó sporttehetségek a kollégiumban címmel a Nemzeti Tehetség Program pályázatán. A program komplex feladatokat lát el, önismerettel, személyiség- és érzelmi intelligencia fejlesztéssel, a csapatjáték és a sportteljesítmény javítása volt a cél. Tíz kollégista sportoló számára önmaguk jobb megismerését és elköteleződésük erősítését igyekeztek segíteni. Az egyszerű probléma-megoldási módszerektől a kommunikációs nehézségek feloldásán keresztül, céljaik letisztázását, kitartásuk fokozását segítették a program keretében. Kiemelt feladatnak tekintették, hogy az érintett tanulók a pályázat ideje alatt a tanulók érett személyiséggé, sikeres sportolóvá és jó szakemberré váljanak. A pályázatról Magyari Levente, a program vezetője nyilatkozott lapunknak.

– A kognitív készségek fejlesztése során a figyelem, a koncentráció, a rövid- és hosszútávú memória illetve az érzelmi intelligencia fejlesztése áll a középpontban, amelyeket bemeneti mérésekkel, monitoringgal és kimeneti mérésekkel követtünk nyomon. A gyakorlatban olyan drámajátékok alkalmazása valósult meg, amelyekben az információgyűjtés, a rendszerezés és az információ feldolgozása hangsúlyos szerepet tölt be. Másik területe a kognitív képességeknek a problémakezelés területe, aminek fejlesztésével a probléma azonosítástól a reális célkitűzésen át a probléma megoldásig jutottunk el, drámajátékok, logikai játékok és stratégiai társasjátékok segítségével.

A mozgásos játékok során a szabálykövetés és az együttműködési képességek használatával is a kognitiv készségek fejlesztése történt. Ezeket többek között a slackline használatával, közös vizijátékokkal, területfoglalós játékokkal, fogó- és labdajátékokkal sikerült elérni. Fontos elem volt az íjászat gyakorlása és a célzó koncentráció.

A tehetségek kibontakozását akadályozhatja az alacsony önértékelés, a nem hatékony információfeldolgozási stratégiák vagy egy-egy részképesség gyenge színvonala. A felsoroltak kiszűrése és javítása elősegítette a feszültség-, a szorongás- és a szresszkezelést. A szorongási szintméréssel megállapítottuk az alaphelyzetet és különböző csoportos, játékos tevékenységekkel a stressztűrését javítottuk, így a stressztűrés határának kitolásával a szorongási szint csökken, vagy feloldódik. A program során folyamatosan követtük a gyerekek szorongási szintjét, majd a végén összehasonlítottuk a kiindulási értékekkel és levontuk a következtetéseket.

Feszültségoldó mozgásos játékok voltak például a küzdőjátékok (bokszzsák bokszolása, nindzsajáték, fogójátákok, biciklizés). Speciálisan feszültségoldó drámajátékok voltak az olyan szerepjátékok, amelyeknek célja a düh kifejezési módjainak és azok következményeinek tudatosítása. A trambulinok kiváló levezető eszközöknek bizonyultak.

Az önbizalom fejlesztése során hangsúlyt fektettünk az énkép fejlesztő technikákra, amelyek a már kialakult pozitív énképet segítenek fenntartani és differenciálni, a negatív énképet pedig a pozitív felé fordítani. Célunk volt a gyerekek érzékenyítése saját és mások tulajdonságainak észlelésében és felismerésében. Ehhez drámajátékokat alkalmaztunk, amelyek segítenek feltérképezni a családi háttér és a nevelés hatását a gyerekek énképének alakulásában. A csapat- és mozgásos játékok után, az alkalmak végén zárókört tartottunk, ahol a pozitív fejlődésre, eredményekre helyeztük a hangsúlyt és a gyerekek kölcsönösen kiemelhették egymás sikereit.

Közösen rövid és hosszútávu célok elérését fogalmaztuk meg, majd ezeket követve egyre fokoztuk a terhelést, ezáltal fokozatosan nőtt a sikerélmény és az önbizalom is. A fizikai mellé nagyon szükséges volt a lelki kitartás is, hisz nagyon sok minden előbb agyban dől el azután tudja azt a sportoló fizikailag teljesíteni

A társas készségek fejlesztése során hangsúlyt fektettünk a kommunikációs készségek fejlesztésére, például az én-nyelv használatára, és az asszertív kommunkációs technikáinak megtanítására. Csapatépítő és drámajátékok szolgálták ezen készségek fejlesztését. Empátiát, önmaguk megtapasztalását, önkifejezését és önelfogadását célzó játékos tevékenységek során fejlesztettük a szociális kompetenciájukat.

A tehetséggondozó programba bevont 10 szakközépiskolás tanuló kollégiumunk diákjai közül kerültek ki. A tervezett célcsoport szerkezete heterogén összetételű volt, sem szakma, sem évfolyam, sem a választott sportág szempontjából nem volt egységes. Életkorukat tekintve 15-19 éves korúak és eltérő neműek. Mindegyikükben közös a sport szeretete, kitartó gyakorlás, versenyeken való jártasságuk és tehetségük. Kollégistáink különböző szociális háttérrel rendelkeznek, de nagy részükről elmondható, hogy szerény családi körülmények közül érkező hátrányos helyzetű gyerekek. A 10-es létszám lehetőséget biztosított a közvetlen, családias hangulatra, megteremtve ezzel a felszabadult sportolás, egyéni elmélyülés lehetőségét.

Ezek a tanulók megérdemelték a külön figyelmet. A versenyeken elnyert díjaik, serlegeik, okleveleik kollégiumunk díszei a bejáratnál látható kiállító sarokban. Vannak közöttük egyesületben játszó focisták, kiemelkedő ping-pongos, íjászversenyek lány győztese és kosaras, kézis lányok is – összegezte a pályázat céljait Magyari Levente, a program vezetője.

 

Kövessen minket a Facebookon is!