Helyi hírek 2018. július 31. 13:00

Munka által tanulunk

Képgaléria
Munka által tanulunk
Múlt héten megérkeztek az egyetemi felvételi ponthatárok. Aki érdekelt volt a felvételiben most örül a sikernek – vagy bánkódik egy keveset. Ezek a napok erről szólnak. Ám ha túlvagyunk a siker vagy kudarc izgalmán, érdemes elgondolkodnunk azon, miért tanulunk.

Van egy kiscicánk, az anyukája a napokban hozta elő – azóta a kertünk sarkában, málna- és szederbokrok biztonságában óvja, védi, tanítgatja az élet fortélyaira. Ahogy ezeknél a cicáknál minden mozdulat nemzedékről nemzedékre kódolt és céllal, jelentőséggel bír, úgy van ez a jól irányított tanulási folyamatban is.

Beleszületünk egy családi, lakóhelyi környezetbe, mintákat kapunk és próbáljuk azokat szüleinket előbb elérve, majd meghaladva elsajátítani. Először játéknak tűnik az egész, mint a cicáknál, ami lassan egy határozatlan elképzeléssé formálódik ki előttünk, úgy hívjuk jobb híján: életcél. Az, hogy ez beteljesül vagy ábránd marad, főleg két dologtól függ, alkalmasak vagyunk-e a választott útra, társadalmi szerepre, és kapunk-e megfelelő, mintát, segítséget, motiváló biztatást az eléréséhez.

A Közgé nem egyetem, „csak” egy gondos nevelésre, minőségre törekvő középiskola. Van, akinél a végcélt, a szakmai végzettség megszerzését segítjük elő, van, akinél tanulási útja közepén helyezkedünk el. Bármilyen stratégiát is válasszanak a nálunk tanulók, a mi feladatunk: színvonalas tudást, követésre érdemes mintát nyújtani számukra.  Mi ezáltal a munka által, a tanítással tanulunk, de diákjainknak ennyi kevés lenne. Saját tudásunkat ezért pótoljuk a szakmai partnereinknél szervezett nyári gyakorlattal, amelyen idén 130 tanulónk vesz részt. Az iskolapadot megtoldjuk a valósággal azért, hogy igazi értéket teremthessünk.

Az iskola felelőssége az, hogy mennyire használható az a külső minta, amit a szakmai tudás megszerzéséhez felkínálunk. Ezért örültünk annak színvonalas logisztikai felkészítésnek is, amit az Integrál Zrt. szervezett első gyakorlatuk előtt álló tízedik osztályos közlekedés ágazatos tanulóinknak. Húsz tanulóval látogattunk ki kétnapos felkészítésre előbb az ipari parkban levő hűtőházba, majd a baromfivágóba. A célunk az volt, a nyári gyakorlat előtt tanulóink kapjanak ízelítőt arról, hogy is működik gyakorlatban egy nagy cég logisztikai – szállítmányozási tevékenysége.

Fejtágítást vártunk, helyette valódi partnerséget, izgalmas, számunkra új, motiváló ismereteket kaptunk gondos házigazdáinktól. Az egyes területek vezetői tartották az oktatást, segédanyagként a legfrissebb szerződéseket, a legaktuálisabb működési eredményeket, valódi feladatokat és a feladatok mértékéből fakadó felelősséget bemutatva. Képet kaptunk arról, hogyan kell gondosan megtervezni egy akár hat hónapos tengeri szállítási feladatot, milyen sajátosságai vannak más népek üzleti kultúrájának, hogyan lehet Félegyházáról világmárkát teremteni.

Több okból is nagyon hasznos az ilyen céges magatartás. Minőséget, értéket mutat. Nem az épp elégre, hanem a kiválóra készít fel.  Jövőképet ad, olyan szakmai, emberi fejlődési lehetőséget, ami vonzó a tanuló fiatalok számára, és ami itt tartja őket városunkban felnőtt éveiben is.

Tényleg a munka által tanulunk, a mások jó példája és a saját szorgalmunk, tapasztalatunk segítségével. Reméljük azok a fiatalok, akik részt vesznek a nyári szakmai gyakorlaton, egy életre szóló jó mintát kaptak, megtalálják helyüket választott hivatásukban és egyszer majd ők is továbbadják felhalmozott tudásukat az utánuk következőknek.

Mi ehhez az úthoz kínálunk helyet, szaktudást, gondosságot és sok- sok örömet. Mert a tanulás kaland, felfedezés. Várunk mindenkit színvonalas duális szakképzéseinkre, szerezzenek tudást nálunk, korszerű céges gyakorlatot vállalkozó partnereinknél. Az előző cikkünkben azt ígértem, lesz mottónk erre az évre is, íme: „Kalandra fel”! Jöjjenek hát közénk, Teremtsünk értéket, fejlődjünk, legyünk sikeresek együtt!

Bánki Horváth Mihály
gyakorlati oktatásvezető

 

Kövessen minket a Facebookon is!