Helyi hírek 2018. augusztus 13. 07:30

Kitüntették a városi fejlesztések felelősét, Hartyáni Gyulát

Képgaléria
Kitüntették a városi fejlesztések felelősét, Hartyáni Gyulát
Hartyáni Gyula az önkormányzat vezető tanácsosa 25 esztendeje gondozza, felügyeli Félegyháza fontos infrastrukturális beruházásait. Az útépítések, a csatornázások és egyéb munkálatok során szinte minden városlakóval kapcsolatba került. Mint elmondta, ez sok örömöt jelentett neki, hiszen legtöbbször sikerült szót érteni az érintettekkel. Természetesen sokszor kapott kritikát is, és megfogalmazódtak olyan kérések, amelyek teljesítése lehetetlen volt. De eddig szinte minden problémát sikerült megoldani, és közösen örülni egy-egy megújult útszakasznak, vagy a kiépült közműcsatorna-rendszernek. A 60 éves szakember negyedszázados munkáját az önkormányzat képviselő-testülete „Kiskunfélegyháza Város Közszolgálatáért” kitüntető díjjal ismerte el.

A főtanácsos családjával Kecskeméten él, onnan jár naponta munkába Félegyházára. Kapcsolata a várossal már fiatal korában kezdődött, hiszen középiskolai tanulmányait Kiskunfélegyházán, a Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskolában végezte. Ezt követően a Miskolci Műszaki Egyetem dunaújvárosi karán szerzett gépészmérnöki képzettséget. Diplomája megszerzése után nem sokkal a városházán, a fejlesztésekkel, beruházásokkal foglalkozó osztályon kapott munkát, és ezt ma már vezető munkatársként végzi. Ahogy fogalmazott: "Félegyháza már hosszú évek óta a második otthonom."

– Melyek voltak az első benyomásai, amikor munkába állt Félegyházán?

– Azt rögtön tudtam, hogy sok lesz a feladat. Láttam, hogy sok a földes, sáros utca. Első tennivalóim között voltak ezek járhatóvá tétele, valamint a lakossági útépítések megszervezése és a járdaépítés. Később a vízgazdálkodási ágazat feladatait is el kellett látnom. Ehhez tartozik a vízellátás, a szennyvíztisztító és a vízműtelep fejlesztési munkálatainak koordinálása. Ezen kívül foglalkoztam a parkolók építésével, a szobrok áthelyezésének megszervezésével. Mindezeket a munkákat figyelemmel kell kísérnem a tervezéstől a műszaki előkészítésig, és kivitelezésig. Tehát a döntés megszületésétől, a kivitelezés átadásáig. A partnereinkkel, tervezőkkel és kivitelezőkkel folyamatosan egyeztetni kell mindent annak érdekében, hogy a beruházás a város elképzeléseinek, elvárásainak megfelelően készüljön el.

– Kiterjedt a munkaterülete. Az elmúlt 25 évben melyek voltak azok a munkák, amelyek a legnagyobb kihívást jelentették, amelyek megvalósítására büszke?  

– Elsőként a lakossági utak építését és a szennyvízcsatorna-hálózat megépítését kell említenem. Mindkettő nagyon sok embert érintett a városban. Megvalósításuk során az érintettekkel folyamatosan kapcsolatot kellett tartanom, meggyőzni őket a beruházás fontosságáról, és kérni őket, hogy türelemmel viseltessenek az építéssel járó átmeneti kellemetlenségekkel szemben. De szép feladatnak tartottam a haleszi és a selymesi ivóvízellátás megoldását is. 

– Látható, hogy szereti a munkáját. Mi ennek a szépsége?

– Az, amikor ezeregy probléma megoldása után megvalósul valami, és látni lehet, hogy az adott feltételek között a legjobb produktumot tudjuk átadni a közösségnek.

– Mi lesz az elkövetkező időszak legnagyobb kihívása?

– A legkiemelkedőbb a Zöld város program megvalósítása. Ez a városnak, és személy szerint nekem is nagyon nagy erőpróbát jelent. A városközpont felújítása, a munkálatok előkészítése, összehangolása, a gördülékeny kivitelezés megvalósítása bizony nagy kihívás.

– A sok munka mellett, ha akad szabadideje, mivel tölti?

– Szerencsére kertes házban lakunk, és szeretek kertészkedni. A növények gondozása, a fűnyírás megnyugtat. Ha adódik egy kicsit hosszabb szabadidő, akkor feleségemmel, gyerekeimmel és unokáimmal szeretünk kirándulni a hegyekbe, elsősorban a Mátrába.

s. r.  
 

Kövessen minket a Facebookon is!