Helyi hírek 2018. július 31. 16:00 Forrás: TanfolyamOKJ.hu

Élet a ponthatárok kihirdetése után

Élet a ponthatárok kihirdetése után
Idén mintegy 108 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra, a diákoknak a fővárosban és az ország több városában ponthatárváró rendezvényeket tartottak. A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után azonban sajnos nem mindenki örült az eredménynek. Akinek idén nem jött össze a vágyott egyetemi vagy főiskolai képzés, ne essen kétségbe. A TanfolyamOKJ.hu összeszedte, mit is lehet tenni ezek után.

1. Pótfelvételi
A legkézenfekvőbb lehetőség a pótfelvételi eljárás, amelyre várhatóan augusztus második feléig lehet majd jelentkezni. A pótfelvételire azok jelentkezhetnek, akik a hagyományos felvételi eljárás során egyik felsőoktatási intézménybe sem kerültek be, vagy egyáltalán nem is jelentkeztek. Akiket a pótfelvételi során felvesznek, szintén szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat. A pótfelvételiben már csak egyetlen helyre lehet jelentkezni, a felsőoktatási intézmények pedig jellemzően már csak önköltséges formában indított képzésekre vesznek fel jelentkezőket.


2. További felvételi pontok szerzése
Ha a pótfelvételi sem hozza meg a várt eredményt, további pontokat lehet gyűjteni a következő, őszi felvételi időszakra, például szintemelő érettségi vagy nyelvvizsga letételével.


3. OKJ képzések
2015 júniusától az állam már két szakma megszerzését biztosítja ingyenesen. Nappali tagozaton 25 éves korig, esti tagozaton korhatár nélkül lehet ingyenesen tanulni. A nappali tagozatosok jogosultak diákigazolványra, családi pótlékra (annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló betölti a 20. életévét), árvasági ellátásra, egészségbiztosításra. Az esti tagozaton tanulók estis diákigazolványt igényelhetnek.

Érettségivel szakképesítésenként három tanéven keresztül lehet ingyenesen tanulni. Az OKJ-s képzések nagy része kétéves, így az sem okoz gondot, ha az Országos Képzési Jegyzékben előírt képzési időnél egy tanévvel hosszabb ideig tart megszerezni a bizonyítványt.

Jelentősen lecsökkent azonban azoknak a felnőttoktatási intézményeknek száma, ahol ingyenesen lehet szakmát tanulni. Ráadásul nem is minden az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakma végezhető el államilag támogatott formában, egy részük csak fizetős felnőttképzésben tanulható. Számos felnőttképző intézmény indít OKJ-s tanfolyamokat, ahol rövidebb idő alatt szerezhetik meg a szakmai végzettséget a jelentkezők, mint az iskolarendszerű képzések során. 

„A felnőttképzések nem ingyenesek, nem jár a jelentkezőknek diákigazolvány, de a szervező iskolák számos más előnyt nyújtanak a tanulóknak. Ezek az iskolák igyekeznek alkalmazkodni a munkaerő-piaci kereslethez, és sok esetben partnercégekkel együttműködve segítenek a végzett tanulóknak az elhelyezkedésben. A diákok igényeihez is jobban igazodnak az iskolarendszerű képzésekhez képest, például többféle ütemezésben indulnak tanfolyamok, hogy munka mellett is be tudjanak járni a tanulók. Mivel ezek piaci alapon működő iskolák, így jobb körülmények közt, modernebb eszközökön sajátíthatják el a diákok a választott szakmát” – nyilatkozta Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu munkatársa.

Fontos tudni, hogy az OKJ-s képzéssel nem fogynak az államilag finanszírozott félévek, így ugyanannyi ideig tanulhat majd állami ösztöndíjas formában, mint azok, akik nem szereztek OKJ-s végzettséget. (Ez egyébként fordítva is igaz: ha már van diploma, akkor is ingyenesen végezhet el két OKJ-s tanfolyamot.)

Felsőfokú vagy emelt szintű OKJ-s képzéseket abban az esetben is érdemes elvégezni, ha a későbbiekben egyetemi vagy főiskolai képzésre kívánunk jelentkezni, hiszen ha az adott szakirányon tanulunk tovább, és a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, az OKJ-s végzettségért 32 többletpont kapható.


4. Nyelvtanulás
Akármerre is tanulnánk tovább, nyelvtudásra mindig szükség lesz. Aki igazán jó akar lenni a szakmájában, muszáj, hogy idegen nyelvű szakirodalmat is olvasson, hiszen a könyveknek és a tanulmányoknak csak töredékét fordítják le magyar nyelvre. A nyelvtudás révén kinyílik a világ, lehetőség adódhat külföldön is tanulni, tapasztalatokat szerezni. Emellett a hazai munkaerőpiacon is egyre inkább elvárás a nyelvtudás.

Egy év alatt így rengeteget fejlődhet a nyelvtudás, hiszen a nyelvtanfolyamok mellett telefonos applikációk, idegen nyelvű könnyített olvasmányok és internetes oldalak is segítik a tanulást.


5. Kilépés a munkaerőpiacra
Az is jó döntés lehet, ha az iskolapad helyett a tapasztalatszerzést választjuk. Egy év alatt lehetőség van átgondolni, merre szeretnénk továbbtanulni, és ki is próbálhatjuk magunkat olyan munkakörökben, amelyek közel állnak az eredeti továbbtanulási terveikhez. Például, a tanár szak esetében, jó opció a korrepetálás, a kereskedelem esetében árufeltöltőnek is jelentkezhetünk egy áruházba. Ezek a tapasztalatok jól kamatoztathatók a későbbi tanulmányok során is.

Nem kell tehát elkeseredni, ha idén nem sikerült a felvételi, hiszen számos lehetőség közül lehet válogatni még az felsőoktatási képzéseken túl. Ezeket a tapasztalatok pedig felhasználhatók egy későbbi felvételi jelentkezés esetén.



 

Kövessen minket a Facebookon is!