Helyi hírek 2018. augusztus 4. 13:00 Forrás: 444.hu - MTI

Csendes órák autistáknak

Csendes órák autistáknak
Július közepén jelentette be egy brit szupermarketlánc, a Morrisons, hogy autista vásárlói érdekében heti egy "csendes órát" vezet be. A cég 439 brit élelmiszerboltjában szombatonként 9 és 10 óra között tompítanak a világításon, kikapcsolják a zenét, nem használják a hangosbeszélőt és lehalkítják a kasszák kódleolvasóinak "csipogását".

Fotó: Shutterstock

Most a magyar Decathlon áruház is úgy döntött, hogy október elsejétől minden hónap első hétfőjén 10 és 12 óra között csendes órákat biztosít, így kedvezve elsősorban az autista vásárlóiknak és családtagjaiknak.
 

  • Amennyiben szükséges a kasszasorban előreengedik az érintett családokat.
  • Ha az autizmussal érintett ember segítő kutyával él, akkor a kutyáját is beengedik az áruházba.
  • A hangosbemondókat csak biztonsági esetben használják.
  • Nem szolgáltatnak zenét, az áruház csendesen üzemel.
  • Csökkentik a világítást.


Hangsúlyozták, hogy ezekben az órákban is minden vásárló számára nyitva tartanak, de csökkentett zaj és fényviszonyokkal szeretnék megteremteni a csendes vásárlás lehetőségét az autizmussal élőknek. Hozzátették, hogy az autista emberek egy részének érzékszervei érzékenyek, ezért nagyon nehéz elviselniük már az átlagos zajokat, szagokat, fényeket is. Ezért megkönnyítheti számukra a vásárlást, ha ezeket az ingereket csökkentik.

A csendes órák bevezetését megelőzte az, hogy a Decathlon munkatársai az Autisták Országos Szövetségének együttműködésével autizmus-ismereteket szereztek.

Az autizmus spektrumzavar nevű idegi-fejlődési rendellenesség (ASD) többek között a kommunikációs képességekben, a társas viselkedésben, a normálistól eltérő magatartási szokásokban nyilvánul meg. Az ADS-sel élők érzékelése a normálistól eltérően működhet, hangokkal, érintéssel, vizuális ingerekkel vagy szociális gesztusokkal szemben csökkent vagy túlzott érzékenységet is mutathatnak.


 

Kövessen minket a Facebookon is!