Gazdaság 2018. augusztus 3. 10:00 Forrás: agrotrend.hu

Egyre népszerűbb a mezőgazdasági drón

Egyre népszerűbb a mezőgazdasági drón
Néhány hónapja arról számolt be az agrotrend.hu, hogy Németországban kifejlesztettek egy őzeket felderítő drónt, most pedig az öntözési problémákat kívánná megoldani a modern technológia. A víztakarékos öntözés keretében a csepegtető öntözési mód egy kényelmes, jól és széles körben használt technológia. Egy fontos tényező van, amire viszont figyelni kell, ha ilyen szerkentyűvel dolgoznánk. 

A csepegtető öntözés számos termesztett kultúra esetén nyújt kiváló megoldást a vízpótlás szempontjából, kivéve akkor, amikor a csepegtetőtest esetleg eltömődik. A kevésbé vagy egyáltalán nem működő csepegtetőtestek felderítését általában a gondos gazdák végzik, az ültetvény tüzetes vizsgálatával, bejárásával. A hibák felderítése sajnos nem egyszerű feladat, főleg nem az érési szezonban, egy-egy hiba akár több száz kiló termés kieséséhez is vezethet.

A fent említett technológiai nehézségre viszont a modern világ már egyszerű megoldást kínál. 2017 nyarán mutatták be a franciaországi La Moriniére (Indre-et-Loire) gyümölcskutatási intézetben egyik legújabb fejlesztésük eredményét: egy öntözési hibák felderítésére alkalmas drónt. A drón egy infravörös kamerával van felszerelve (hőmérő képessége: 40mK/0,04⁰C), amely képes arra, hogy a levegő hőmérsékletéből ki tudja következtetni a csepegtetőtest hibáját.

A drón 10 hektár területet 15 perc alatt derít fel. Repülési magassága 50 méter, vezérlése automatikus. A berepült területről fotó vagy videó készül, - majd egy térkép - amelyet egy számítógépre, illetve a drón irányítására használt eszközre továbbít a készülék. Így a legkisebb hőmérsékleti különbség is kimérhető, és helyileg azonnal meghatározható. A térképen a megfelelően öntözött részek fehérek, míg a melegebb, azaz kevésbé öntözött területek pirossá változnak.


 

Kövessen minket a Facebookon is!