Kultúra 2018. július 31. 10:00

Zenés est a 2 Serpenyő Bisztróban

Képgaléria
Zenés est a 2 Serpenyő Bisztróban
Zenés estet tartottak július 27-én, a félegyházi 2 Serpenyő Bisztróban, ahol fellépett Palotás Gábor ütőhangszeres művésztanár, aki vibrafonon, és cajonon zenélt. Őt a Könyök és Kazinczy utca sarkán található bisztró tulajdonosának fia, Karádi István kísérte, aki jazzdob-szakra jár Budapesten. A fellépésre kicsik és nagyok egyaránt eljöttek, ahol is egy fantasztikus és különleges hangvételű esten vehettek részt. Sajnos, a szabadtéri fellépés meghiúsult a lezúduló nagy mennyiségű eső miatt, de ez sem szegte kedvét a zenét szerető hallgatóknak. A bisztróban lehetősége volt a közönségnek megkóstolni a ház ajánlatát, ami egy egészséges, de nagyon finom zöldséges-tésztás húsétel volt.

A bisztró vezetőségének alapkoncepciója, hogy ne „csak” egy menüzős hely legyen a 2 Serpenyő Bisztró, hanem egy olyan plusz dolgot szerettek volna megvalósítani, ami egyedivé teszi Félegyháza kínálatában. Ez volt az első alkalom, de remélik, nem az utolsó. Elképzelésük szerint minden hónapban szeretnének egy zenés estét kínálni a műfaj kedvelőinek. Ennek az alapgondolatnak tökéletesen eleget téve hívták el Gábort zenélni. A két előadó repertoárjában hallhatók voltak klasszikus művek, az est második felében pedig könnyedebb, latinosabb dallamok is felcsendültek.  

Gábor tősgyökeres félegyházi. Szülővárosában kezdte meg ütőhangszeres tanulmányait, Czakó Tibornál, aki a Benkó Dixiland Band-ben ütős hangszereken játszik. Majd a későbbiekben Takó Lajos ütőshangszer tanárnál tanult a helyi zeneiskolában. Jelenleg a kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában tanítja az ütős hangszerek iránt érdeklődő nebulókat. A tanítás mellett a kortárs magyar művészek zenéit népszerűsíti. Több olyan projektje is van a művésznek, ahol fiatal magyar szerzők darabjait játssza fellépésein. 2017-ben megjelent egy lemeze, ahol Matthew Andreini-vel, az University of Northern Iowa ütőhangszeres tanárával muzsikál. Debrecenben ismerkedtek meg, amikor még ott tanultak. A duó neve Iowa/Hungary Percussion Project. Magyarországon és Amerikában több fellépésük volt már. A másik duó, amiben játszik, Marimbiano névre hallgat. Ebben partnere Baráth Bálint zongoraművész.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!