Helyi hírek 2018. augusztus 5. 10:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Tegyünk közösen a jövőnkért!

Tegyünk közösen a jövőnkért!
Napjainkra másfél Föld erőforrásai sem lennének elegek ahhoz, hogy hosszú távon fenntartsuk az életmódunkat. Augusztus 1-jére esett idén a túlfogyasztás napja, amellyel feléltük a Földünk éves tartalékait. A fogyasztói szokások alakítói és az energiafelhasználás károsanyag-kibocsátásának okozói mi magunk vagyunk, így a lehetőség is a mi kezünkben van, hogy életterünket alakítsuk. A fenntarthatóság, környezettudatosság egyre inkább előtérbe kerül, egyre többen ismerik fel ennek fontosságát nem csupán egyéni szinten, de közösségek, így települések esetében is igaz ez.

A szemléletmódhoz kapcsolódó intézkedések akkor lehetnek eredményesek és tartósak, ha azoknak megfelelő keretet adunk. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elkötelezett a klímavédelem kérdéskörében, az elmúlt években számos olyan fejlesztést hajtott végre, illetve koordinált, amelyek a megyéből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését, illetve a módosuló éghajlati feltételekhez való alkalmazkodást szolgálták. A napokban pedig elkészült a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervének egyeztetésre alkalmas változata, amit ide kattintva ismerhet meg.

A SECAP a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségének módszertani útmutatása alapján készült és a klímastratégia által kijelölt fejlesztési keretrendszer gyakorlati megvalósításának lehetőségeit tartalmazza. A szövetség olyan helyi és regionális önkormányzatokat tömörít, amelyek önként vállalják, hogy területükön megvalósítják az Európai Unió klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit, azaz 40%-os CO2 kibocsátás csökkentést érnek el 2030-ig.

Fontos, hogy a SECAP-ot minél szélesebb társadalmi körben megismerjék, és minél több érdeklődő mondhassa el véleményét a témához kapcsolódóan, ezért az észrevételeket augusztus 20-ig várja a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a véleményező űrlapon a [email protected] e-mail címre küldve.


 

Kövessen minket a Facebookon is!