Helyi hírek 2014. július 26. 15:00 Forrás: baon.hu

Megtanulták a kosárfonást

Megtanulták a kosárfonást
Kosárkötő és szalmafonó tábort tartottak a héten Tiszaalpáron. Ez már a tizenhetedik alkalom, amikor a régi mesterséget tanulhatták az érdeklődők.

Kilenc alkalommal Jakabszálláson, nyolcszor pedig Tiszaalpáron rendezett eddig kosárfonó tábort a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület. Szalmából aratódíszeket és állatfigurákat lehet készíteni Csáky Ildikó ágasegyházi szalmafonó segítségével, vesszőből pedig különféle kosarakat Kanalas János, Népi Iparművész kosárfonó vezetésével.- Nagyobb részt óvónők, tanárok jönnek a táborba, hogy a tanultakat tovább tudják adni a gyerekeknek - mondta Kanalas János. Olyan táborozónk is van, aki gyékény és kosárfonást már tanult, szalmát viszont még nem. Nyíregyházáról, Kecskemétről, Kiskunfélegyházáról, Ócsáról, de szinte az ország minden részéről jöttek el hozzánk. Nem csak felnőttek, de tizenkét-tizenhárom éves gyerekek is érdeklődnek a szakmánk iránt. Túlságosan nagy létszámmal nem dolgozunk, jelenleg tizenhárom táborozónk van. Csáky Ildikóval a kezdetektől fogva együtt vezetjük a tábort.

Az egy hét alatt sokat dolgoznak a pedagógusok, hogy a gyerekeknek tovább tudják adni a tanultakat. Olyanok is vannak, akik több mint tíz éve visszajárnak Alpárra. Az alapanyagot a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület biztosítja. Mindenki, amit elkészít, azt hazaviheti. Kosár nélkül senki sem megy haza. Reggel nyolc órától, délután öt óráig tartanak a foglalkozások. Először csak a legegyszerűbb kerek kosarat készítik el, utána a bonyolultabbakat. Mivel a gyakorlati foglalkozásokat kosármúzeumban tartják, így akik régebb óta odajárnak, azok az ott kiállított tárgyakból is választhatnak, hogy melyiket szeretnék elkészíteni.

Fotó: Szentirmay Tamás

Kövessen minket a Facebookon is!