Helyi hírek 2018. augusztus 8. 14:00

A város közbiztonságának növelését szorgalmazza az MSZP

Képgaléria
A város közbiztonságának növelését szorgalmazza az MSZP
A párt közbiztonsággal kapcsolatos észrevételeit, a kialakult helyzettel kapcsolatos javaslatait augusztus 8-án sajtótájékoztatón ismertette Horváth Tamás pártelnök, önkormányzati képviselő és Eszik Bence, a helyi szervezet elnökhelyettese. Tájékoztatójukban megfogalmazták, hogy nem a helyi rendőrség munkájával elégedetlenek, azt viszont kérik, hogy a helyi kapitányság kapja vissza korábbi önállóságát, hogy felelősségteljesebben tudja teljesíteni feladatait, többek között a lakossággal tartott kapcsolatát, és a járőrözések is gyakoribbak lehessenek. Emellett fontos lépéseket várnak az önkormányzattól is a közbiztonság javítása érdekében.

– Az elmúlt években számos közterületi beruházás történt a városban, az adófizetők és Európai Unió jóvoltából. Az itt élők részéről azonban jogos elvárás az, hogy ne csak rendezett legyen a város, de biztonságos is – kezdte mondandóját  Horváth Tamás a sajtótájékoztatón.

Az elmúlt időszakban számos megkeresést kapunk üzlettulajdonosoktól, magánszemélyektől arról, hogy mind a városközpontban, mind a peremkerületek városrészeiben jelen van a vandalizmus, az illegális szemétlerakás és mindezek mellett jelentősen nőttek a közterületen elkövetett bűncselekmények száma is. Beszélnünk kell arról is, hogy a nagyobb munkáltatók külföldieket is foglalkoztatnak, akik számára a társadalmi beilleszkedés alapvető szabályainak elsajátítása nem sikerül minden esetben. Ez számos konfliktus forrása, és gyakran rendőri intézkedést igényel.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem csupán a városközpontot érintik ezek a problémák. A tendencia visszaszorítása érdekében interpellációt nyújtottam be a város polgármesteréhez, amelyben kértem, hogy tegyen intézkedéseket az alábbi ügyekben:

  • közterületi kamerarendszer kiépítése a város egész területén, a közintézmények, temetők, iskolák környékén, különös tekintettel azokra a területekre, ahol fokozott a bűnelkövetés gyakorisága (Petőfi-lakótelep, Majsai úti lakótelep, piac, strand, kórház, Szalay Gyula utcai üzletsor, Bankfalu)
  • a bűncselekmények, szabálysértések megelőzése érdekében a közterült felügyelők létszámának növelésére van szükség
  •  a rendőrség személyi állományának bővítésére illetve a helyi kapitányság feladat és hatásköreinek visszaállítása, különös tekintettel az ügyleti rendszer felülvizsgálatára.


Az MSZP a feladatok végrehajtásának elősegítésére a jövő évi költségvetés terhére külön finanszírozási javaslattal fog élni, és ezek teljesülése esetén hagyja jóvá azt – tette hozzá Horváth Tamás.

Eszik Bence a kamerarendszer kiépítésének, kiterjesztésének fontosságáról szólt, amitől – véleménye szerint – a közbiztonság erőteljes javulását, a nyugodt, biztonságos, vandálmentes lakókörnyezet megteremtését, a nagy forgalmú utak, kereszteződések, az iskolák környékének megfigyelését, a gyerekek és időskorúak védelmének erősítését, az anyagi károk csökkenését, a közterületi rongálások (pl.: parkok, padok, buszmegállók, telefonfülkék, kukák stb.) erőteljes csökkenését, megelőzését várhatják a félegyháziak. Mindez segíthetné a rendőrség munkáját is, a bűncselekmények, szabálysértések megelőzésében, illetve felderítésében is – mondta a párt alelnöke.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!