Egészségügy 2018. augusztus 14. 10:00 Forrás: hirado.hu

Rossz hír az allergiásoknak: nő a parlagfű pollenkoncentrációja

Rossz hír az allergiásoknak: nő a parlagfű pollenkoncentrációja
Rossz hír az allergiásoknak: az elkövetkező napokban a parlagfű pollenszórása várhatóan országszerte fokozódik. Pénteken helyenként – elsősorban Kaposvár és Kecskemét térségében – már nagyon magas parlagfű-pollenkoncentrációra lehet számítani.

Fotó: MTI - Rosta Tibor

Szigeti Tamás, az Országos Közegészségügyi Intézet Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztályának vezetője a hirado.hu megkeresésére elmondta, az elkövetkező napokban fokozódik a parlagfű pollenszórása. Az allergiásoknál intenzívebbé válhatnak az olyan tünetek, mint a tüsszögés, az orrfújás, az orrdugulás, a viszketés, a könnyezés, a fáradékonyság, de súlyosabb esetekben nehéz légzés is kialakulhat.


Érdemes betartani a szakorvosok tanácsait

Az osztályvezető megjegyezte, ezekben a kritikus napokban a legfontosabb az, hogy a betegek – akik eddig még nem tették meg – keressék fel kezelőorvosukat, és a megfelelő gyógyszeres kezelést minél hamarabb megkezdjék. A szakorvos több hasznos tanácsot is megfogalmazott az allergiások számára tüneteik enyhítése érdekében. Többek között ezekben a napokban, ha tehetik, kora reggel vagy késő este menjenek csak a szabadba, valamint éjjel szellőztessék ki a lakást, mivel az éjjeli órákban a parlagfű koncentrációja jóval alacsonyabb, mint a nappal.

Fontos az is, hogy a lakásba lehetőleg ne kerüljön be a pollen: az utcai cipőt érdemes mindennap áttörölni nedves ruhával, de az ágynemű gyakori mosása és cseréje is lecsökkentheti a közvetlen környezetben fellelhető pollen koncentrációját – magyarázta az osztályvezető. A pollenszemek a hajszálakon is megtapadhatnak, amelyek az otthonokba kerülve éjszaka is tüneteket okozhatnak. Ennek elkerülése érdekében pedig érdemes gyakrabban hajat mosni ebben az időszakban – tette hozzá.


Folyamatosan frissülnek az előrejelzések

Érdemes követni az az Országos Közegészségügyi Intézet naponta frissülő térképes előrejelzését a https://efop180.antsz.hu oldalon. Az osztályvezető a Nemzetközi Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerre (R-PAS) is kitért. Az R-PAS célja, hogy a határon túli magyarokat is tájékoztassa a parlagfű pollenjének aktuális koncentrációjáról. A nemzetközi rendszer ugyanakkor az allergiásoknak a környező országokba tervezett utazásainak megtervezésében is hasznos lehet, mivel magas pollenkoncentráció esetén a betegeknek a megfelelő gyógykészítményeket is be kell szerezniük az útra.


Fontos a gyors és hatékony fellépés

Esős időszakok esetén mindig csökken a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben. De egy hosszabb, aszályos időszak is csökkentheti a pollenterhelést Az elmúlt hetek, hónapok enyhe, csapadékos időjárása ugyanis kedvezett a parlagfű növekedésének. Emiatt is jelent meg a szokottnál hamarabb a gyomnövény pollenje a levegőben.


 

Kövessen minket a Facebookon is!