Kultúra 2018. augusztus 18. 13:00

A Móra-szobor alkotójának nyílt kiállítása a könyvtárban

Képgaléria
A Móra-szobor alkotójának nyílt kiállítása a könyvtárban
A kiskunfélegyháziak egyik legkedvesebb köztéri alkotásává vált a város szeretett írójának, Móra Ferencnek a szobra, a róla elnevezett téren. Felnőttek és gyerekek nagyon sokszor veszik körbe, és egy simogatás erejéig szívesen telepednek a nagy mesemondó mellé. A köztéri alkotás félegyházi származású alkotójának, Markolt György szobrászművésznek az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan augusztus 17-én nyílt kiállítása a Hattyúházban. A tárlaton Csányi József polgármester köszöntötte a művészt és ajánlotta a megjelentek figyelmébe a tárlatot, művészeti megnyitót tartott Markolt Sebestyén képzőművész. Műsorral közreműködött Héjja Bella és Kis Botond.

– Petőfi és Móra szellemi és kulturális öröksége kifejezhetetlen érzést jelent számunkra, félegyháziaknak. Szerencsére abban a boldog tudatban élünk, hogy nemcsak a múlttal kell foglalkoznunk, hanem kortárs alkotóművészeink is kötődnek szülővárosukhoz, és szívesen hazatérnek egy-egy bemutatkozásra, hogy megmutassák mindannyiunknak munkásságuk termékeit. Ez is egy összegző bemutatkozás, amiért köszönet Markolt Györgynek – mondta köszöntőjében Csányi József.

Markolt Sebestyén képzőművész művészeti megnyitójában elmondta: – Kétféle műalkotás látható a kiállításon, amelyek édesapám művészetének két fő vonulatát tükrözik. Életének egy komoly szakaszában köztéri szobrászattal foglalkozott. Ezzel párhuzamosan kisebb műtárgyakat is alkotott. Ez két különböző műfaj. A köztéri alkotásoknak vannak „kötött fogású” szabályai – például a megrendelői igény –, a kisplasztikában viszont meg tud jelenni mindannak az esszenciája, amit maga a művész gondol, érez, és ezt sokkal tisztábban, őszintébben, feltételek nélkül tudja megjeleníteni. Ezekben a termekben a kiállítás nyitvatartási ideje alatt mindkét irányvonallal megismerkedhetnek a látogatók.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!