Helyi hírek 2014. július 27. 08:00 Forrás: tiszaalpar.hu - MTI

Tiszaalpár is emlékezik az I. világháború hőseire

Képgaléria
Tiszaalpár is emlékezik az I. világháború hőseire
Július 27-én vasárnap, a 100. évforduló előtt egy nappal világszerte egy időben, magyar idő szerint 9.30-kor játszották el neves trombitások a híres katonai takarodót, az Il Silenziót. Az olasz miniszterelnökség kezdeményezésének szervezői Magyarországról a fiatal dzsessztrombitást, Koós-Hutás Áront kérték fel, aki a budai Vár Savoyai teraszán adta elő a művet. Ugyanekkor többi között Nagy-Britanniában, Portugáliában, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és az Egyesült Államokban hangzott fel a dal az elesettek emléke előtti tisztelgésként.

Tiszaalpár nagyközség is fejet hajt az első világháborúban elesett hősök előtt. Az emlékezésre július 28-án, hétfőn, 18 órakor kerül sor az Árpád téren, az I. Világháborús emlékműnél.

A Himnusz hangjai után, Vancsura István, a település polgármestere mond köszöntőt. Pintér István történész, őrnagy a történelmi összefüggésekről és a kitörésig vezető útról tart rövid előadást.

Műsorral közreműködnek az Árpád Fejedelem Általános Iskola tanulói.

Az emlékezés keretében állampolgársági eskütételre is sor kerül.

A rendezvény koszorúzással zárul.

Száz évvel ezelőtt, 1914. július 28-án üzent hadat az Osztrák-Magyar Monarchia Szerbiának, miután egy hónappal korábban egy szerb diák, Gavrilo Princip merényletben megölte a Szarajevóba látogató trónörököst, Ferenc Ferdinándot és feleségét. A konfliktus egy hét alatt világháborúvá terebélyesedett, a háborúba augusztus 4-ig a Monarchia oldalán Németország, Szerbia oldalán Oroszország, majd Franciaország és Nagy-Britannia is belépett, és 1917-ben hadat üzent a központi hatalmaknak az Egyesült Államok is.

A négy évig tartó világháború a korábbi háborúkhoz képest elképzelhetetlen pusztulást okozott: 10 millióan haltak meg, 20 millió volt a sebesültek száma, a polgári lakosságot mérhetetlen szenvedés sújtotta, és egy olyan békerendszert hoztak létre, amely magában hordozta a következő világháború csíráját.

Fotó: tortenelemklub.hu, magyarhirlap.hu, wikipedia.org

Kövessen minket a Facebookon is!