Helyi hírek 2018. augusztus 18. 11:50

Múltidéző mesteremberek az Ipartestület székházában

Képgaléria
Múltidéző mesteremberek az Ipartestület székházában
Elfeledett mesterségek címmel nyílt kiállítás a Mesterek és Művészetek sorozat keretében az Ipartestület székházában augusztus 16-án. Kemecsei János ipartestületi elnök megnyitójában elmondta: egyre nehezebb a régi mesterségekről beszélni, és még nehezebb ezekből kiállítást szervezni. A kiállítás megálmodói az első sugallatra hallgatva a mezőgazdasággal összefonódva kezdtek hozzá az anyag gyűjtéséhez. Szerencsére sok mesterember csatlakozott a gondolathoz, és egy igazán érdekes tárlatot sikerült létrehozni a város államalapítás napjához kötődő rendezvénysorozatában. A kiállítás megnyitóját követően Csányi József polgármester, Balla László alpolgármester és Németh László, az IPOSZ elnöke is köszöntötte a kiállító mestereket.

Megnyitójában Kemecsei János kifejtette: „Az aratás régen elképzelhetetlen volt lovak és a kiállított eszközök nélkül. Mindezekhez pedig szervesen kapcsolódik a bőrszerszám készítése, a szűcs mesterség, a kovács és a lakatos szakma, a díszítő szakmákban a kosár- és gyékényfonás, a művészetekben pedig a szalmafonás és a gyöngykészítés. A kiállítás azonban nemcsak ezen szakmák kézműves remekeit mutatja be, hanem megismertet az egykori bádogos szakmával is, melynek művelői egyedi díszelemekkel látták el egykoron a közintézményeket ugyanúgy, mint a magánházakat is. A tárlat különlegességeként pedig megcsodálhatjuk a Szent Korona másolatát, valamint Sissi királyné esküvői ruháját is".

Csányi József üdvözölve a kiállító mestereket és a szervezőket, elmondta: „Nem egyszerű feladat a mai világban a hagyományos szakmák megőrzése, de örömmel tölt el minket félegyháziakat, hogy a városunkban működő oktatási intézmények (Mezőgazdasági iskola, Kossuth iskola, Közgazdasági iskola és a Constantinum intézménye) országszerte közismertek és mind-mind arra törekednek, hogy a régmúlt mesterségei ne merüljenek feledésbe.”

Az „Elfeledett mesterségek” címet viselő kiállítás kiállítói:

Antal Borbála szalmafonó, Kertészné Mile Ágnes gyöngyfonó, Győri Áprád bádogos mester, Szűcs Katalin (Katalin szabóság), Szemerédi István ostorkészítő, Huszka Zoltán autószerelő és motorkerékpár-gyűjtő, Kotroczó Sándor, Molnár Etelka lószerszám készítő, Szlávik János, Rátkai Zsuzsa festőművész, Figura László fafaragó, Dinnyés Gyula íjász, Franka Henrietta virágkötő, Haleszi Gazdakör (arató szerszámok).

A kiállítás augusztus 20-áig látogatható.
 

Kövessen minket a Facebookon is!