Helyi hírek 2018. augusztus 19. 22:00

Haleszban és Selymesben is ünnepélyesen szentelték fel az új kenyeret

Képgaléria
Haleszban és Selymesben is ünnepélyesen szentelték fel az új kenyeret
A hagyományoknak megfelelően Félegyháza haleszi és selymesi városrészében is megtartották az új kenyér ünnepét augusztus 19-én. Haleszban Rádi András, a Haleszi Gazdakör elnöke, Selymesben Molnár Tiborné Margitka, a Selymesért Egyesület elnöke köszöntötte az ünnepségre összegyűlteket. Ünnepi beszédet mondott Csányi József polgármester. Az új kenyeret Hajagos Gyula atya szentelte meg és a város vezetői szelték meg, helyi, lelkes segítőikkel pedig közösen kínálták a megjelenteknek. Műsorral közreműködött Együd Ádám és barátai, valamint Varga Katica.

- Az ezeréves magyar történelem legszebb ünnepe az államalapítás ünnepe. Ezzel együtt ünnepeljük az új kenyér szentelését is. Szent István királyunk olyan magvakat vetett a nemes magyar földbe, melyből az újjáéledő élet oly mélyre eresztette gyökereit, hogy a több mint ezer éves múlt alatt sem török, sem tatár, sem Habsburg nem tudta kioltani ennek a fának az életét. Büszkék lehetünk ma arra, hogy ennek a magyar nemzetnek részesei lehetünk.

De nemcsak az államalapítást ünnepeljük most, hanem Kiskunfélegyháza újjászületését is. Ugyanis 275 évvel ezelőtt, 1743-ban 70 jászfényszarui család kapott levelet, melyben arra szólították fel őket, hogy a Pest-Szegedi út mentén a tatárjárás idején lerombolt Félegyháza települést élesszék újra. Napjainkban, szeptember 8-án a jászfényszarui polgármester asszonnyal aláírjuk azt a testvérvárosi oklevelet és egyezséget, amellyel ennek a két és fél évszázadnak fogunk emléket állítani - mondta el megemlékező beszédében Csányi József polgármester.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!