Helyi hírek 2018. augusztus 20. 16:00

Most kell, hogy Szent István alakja, példája előttünk ragyogjon

Képgaléria
Most kell, hogy Szent István alakja, példája előttünk ragyogjon
Az államalapítás ünnepéről a Szent István téren emlékeztek meg a félegyháziak augusztus 20-án. Az ünnepségen a Félegyházi fanfár elhangzása után Csányi József polgármester mondott beszédet. Ezt követően az ünneplők Szent István szobránál helyezték el koszorúikat, virágaikat. Az ünnepi szentmisét Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök celebrálta. Az új kenyeret ezúttal is a gazdakörök színes menete hozta a Szent István Templom elé, ahol Mayer Mihály és Hajagos Gyula atya áldották meg. A felszentelt kenyeret ezt követően a városháza előtt szelték fel, és osztották szét az ünneplők körében.

A központi ünnepségen Csányi József polgármester ünnepi beszédében elmondta: – Az 1038-ban, azaz 980 esztendővel ezelőtt földi létéből eltávozott Szent István királyunk olyan erővel bírt minden korban a magyarok előtt, hogy semmiféle erő nem tudta kiirtani, alakját elhalványítani. Pedig voltak idők és voltak emberek, csoportok, akiknek augusztus 20-a az Alkotmány ünnepét jelentette, vagy éppen az új kenyér előtérbe állításával akarták megfosztani szent királyunkat az államalapítás dicsőségétől anélkül, hogy kiejtették volna Szent István nevét. De ha semmiképpen nem tudták elkerülni, hogy nevén nevezzék, akkor szemlesütve Istvánoztak. És voltak olyanok is, sőt vannak is, akiknek a Szent korona is csak egy közönséges tárgy, István király fején. Ennek ellenére, vagy talán pont ezért, Szent István alakja oly mélyen beivódott a magyarságba, mint talán senki másé a magyar történelemben. Nemzetteremtő munkássága mindig, minden pillanatban átragyogott a jelentőségét kisebbítendő kísérleteken, a „percemberkék” szánalmas próbálkozásain.

A mai korban, napjainkban különösen fontos Szent István alakja. Most, amikor Európában fellazulnak a földrészt összekötő évezredes szálak és rossz döntéseken alapuló megoldási kísérletek áramlanak ránk, most kell, hogy Szent István alakja, példája előttünk ragyogjon.

Tudatosítanunk kell, hogy nekünk van egy országteremtő szent királyunk: nekünk van, akire elődeinkhez hasonlóan felnézhetünk, s aki egyszer elindította népünket, kijelölte az utat elődeinknek, de a maiaknak is. Amíg más országok a jóléttől eltelve, irányjelzők nélkül bukdácsolnak a mai értékvesztett Európában, addig nekünk van egy vezérfonalunk, az az út, melyet egykoron Szent királyunk kijelölt, amelyhez ha ragaszkodunk, akkor reménykedhetünk csak, hogy minden esztendő augusztus havában emelt fővel megemlékezhetünk országépítő királyunkról – tette hozzá köszöntőjében a polgármester.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!