Kultúra 2018. augusztus 22. 16:00

Könyvtársarok - Feleségek felesége – Szendrey Júlia

Könyvtársarok - Feleségek felesége – Szendrey Júlia
150 évvel ezelőtt, 1868. szeptember 6-án igen fiatalon, mindössze 39 éves korában hunyt el Szendrey Júlia, Petőfi Sándor múzsája és felesége, költő, író, műfordító.

Az idei ünnepi könyvhéten mutatta be Juhász István nyugalmazott középiskolai tanár legújabb, Szabó Ildikó művésztanár illusztrálta, Szerelem a síron túl is… című kötetét, amelyben Sándor és Júlia szenvedélyes, viharos, tiltással, bizonytalansággal tarkított szerelméről, majd a beteljesült boldogságról olvashatunk.

Petőfi halála után az özvegy Horvát Árpád történésszel kötötte második házasságát. A Bagolyröpte Pest felett - Szendrey Júlia nemzetsége című mű az asszony fordulatos, ám szenvedésekkel teli új életét és leszármazottainak sorsát dolgozza fel egészen az utolsóig, a Dortmundba szakadt ükunokáig. A kiadványnak része a Horvát-házaspár két fia, Attila és ifjabb Árpád serdülőkori kéziratos újságja, a Tarka Művek mind a hét száma.

Szendrey Júlia Családi levelek című könyve mintegy ötven levelet közöl, köztük Petőfi, Gyulai Pál irodalomtörténész és a barátnők sorait, valamint a tíz évvel fiatalabb húg, Mária nyomtatásban meg nem jelent üzeneteit. A részletes életrajzból kiderül, hogy a testvéri kapcsolat különösen felnőtt korban volt meghatározó Júlia számára és az 1866-ban elhunyt leánytestvér hiánya végtelen űrt hagyott életében, lelkében. A különleges összeállítás utolsó részében az Andersen-fordító és az elbeszéléseket alkotó írónő munkássága bontakozik ki.



 

Kövessen minket a Facebookon is!