Kultúra 2018. augusztus 23. 13:00

Szent Imre-tábor a népfőiskolán

Szent Imre-tábor a népfőiskolán
Gazdag programokkal várták a Szent Imre nevét viselő településekről érkezett gyerekeket a Lakitelek Népfőiskolán. Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke meghívására 73 diák és 14 tanár vendégeskedett az első alkalommal megrendezett Szent Imre-táborban az elmúlt héten.

A résztvevő települések: Csíkszentimre, Hegyközszentimre, Imrehegy, Mátraszentimre, Pestszentimre, Soltszentimre, Székelyudvarhely-Szentimrefalva és Tiszaszentimre hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos diákjai és kísérőik. A tábor során bemutatták a Kárpát-medence értékeit, a Szent Imre nevet viselő településeket és értékeiket, csoportos feladatokkal, vetélkedőkkel gyakorolták az értékgyűjtést, kézműves foglalkozásokra is sor került.

Schefler György táborvezetőtől megtudtuk, Lezsák Sándor az elmúlt évek alatt szoros barátságot alakított ki a Kárpát-medencében található Szent Imre nevét viselő településekkel, amelyeknek egy-egy Szent Imre-szobrot is ajándékozott.

Ezt a kapcsolatot erősítette tovább a Szent Imre nevét viselő települések találkozója és ezt a célt szolgálta az egyhetes tábor is. A gyerekek kézműves foglalkozásokon, játékos és sportvetélkedőkön vehettek részt, Olajos István iskolaigazgató humoros előadásából pedig megismerhették Lakitelek és a környék történelmét, illetve Szent Imre életútját. Czinege Edit kerámia foglalkozást tartott.

A hungarikumok világába dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátor kalauzolta a táborozókat. A Szent Imre-tábor táncházzal zárult, Sallai András és Sallainé Győri Csilla vezetésével.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!