Helyi hírek 2018. augusztus 24. 13:00

Csípős kérdések és válaszok a Betűbölcsiben

Képgaléria
Csípős kérdések és válaszok a Betűbölcsiben
A nyár utolsó Betűbölcsijét tartották augusztus 21-én, a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete szervezésében. Meghívott vendégük, dr. Bátoriné Csenki Krisztina, DSGM szakgyógytornász volt. Az összejövetel témája, a csípővizsgálat otthon keretek közt, illetve laikus szemmel, a csípő ultrahang jelentősége, leletek értelmezése, mozgásfejlődés, csípőtorna tanítása a jelenlévő babáknak volt, körülbelül 6-7 hónapos életkorig. 

Rekordmennyiségű vendég gyűlt össze erre a nagyon fontos, és minden kisbabás szülőt érintő téma megbeszélésére. Mindenki elhozhatta a kisbabáját, és a szakembertől minden mozgásfejlődésre, és emésztést érintő kérdésre választ kaphattak. A meghívott vendég arra is biztosított lehetőséget, hogy aki szerette volna szakemberrel megnézetni a csemetéje csípőjét, ott megtehette. Rengeteg érdekes, és fontos kérdés porondra került, mint például a Pavlik-kengyel használatával kapcsolatos aggályok, félelmek. A szakember kihangsúlyozta, hogy ezek az átmeneti segédezközök mennyire hatékonyak tudnak lenni a későbbiek folyamán. Nem kell megijedni attól, ha a szakorvos ilyen kengyel használatát rendeli el. Ezek csak időszakos kihordásúak, és a babának egész életére megoldódnak a csípőt érintő gondok.

Apró fogásokat tanított a mamáknak, hogyan tudják otthon, biztonsággal megvizsgálni a kisbabák lábát, csípőjét. A legtöbb, kicsi korban kiderülő deformitás korrigálása szaktornával, odafigyeléssel orvosolhatók. Hozzátette a szakértő azt is, hogy ezeknél a tornáknál a rendszeresség, és a kitartás a szülők részéről mennyire fontos és célravezető.

A szervezők a program zárásaként megvendégelték a résztvevőket.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!