Egészségügy 2018. augusztus 25. 16:00

Vérhiány van az országban

Vérhiány van az országban
Jelentős vérhiány van az egész országban, a nyári hónapokban pedig még súlyosabb a helyzet, mint máskor. Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint míg egy átlagos napon 1600-1800-an is adnak vért, ez a szám idén augusztusban jóval kevesebb volt.

Az OVSZ egész évben intenzív kampányt folytat, hogy népszerűsítse a véradást, mégis egyre kevesebb az önkéntes – írja a Magyar Idők. Tavaly 2900-zal kevesebben adtak vért, mint 2016-ban, akkor pedig 4700-zal csökkent a donorok száma 2015-höz képest. Az OVSZ igazgatója szerint félő, hogy a csökkenő tendencia folytatódik.

A nyári hónapokban egyébként minden évben megfigyelhető némi csökkenés, de az idei nyár még az eddigieknél is kevesebb önkéntest hozott. Vérre viszont mindig szükség van: az életmentő műtétek és a tervezett beavatkozások nyáron sem maradhatnak el, ezért az OVSZ szerint minden önkéntesre szükség van.

Vannak olyan vérkészítmények, amelyeket csak pár napig lehet tárolni, ezért a készleteket folyamatosan újra kell tölteni. Ráadásul a ritkább vércsoportokra is nagy szükség van, ezeket még a szokásosnál is nehezebb pótolni.

Szeptemberben is szervez véradást a Vöröskereszt Kiskunfélegyházi Szervezete. Vért adhat minden egészséges ember, aki már betöltötte 18. életévét, de még nincs 65 éves, testsúlya pedig meghaladja az 50 kg-ot. Ezen kívül érdemes tudni, hogy férfiak akár ötször, nők viszont maximum háromszor adhatnak vért egy évben. A két véradás között pedig legkevesebb 56 napnak el kell telnie.


Véradási időpontok:

Szeptember 8., szombat – Kiskunfélegyházi Libafesztivál, művelődési központ: 10-16-ig
Szeptember 12., szerda – Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal: 9-12-ig
Szeptember 25., kedd – Kossuth Lajos iskola: 9-12-ig
​​​Szeptember 28., péntek – Kunszállás, művelődési ház: 9-12-ig


Városi Kurír - Félegyházi Közlöny összeállítás



 

Kövessen minket a Facebookon is!