Egészségügy 2018. szeptember 1. 13:00 Forrás: magyaridok.hu

Magyar bravúr a sziámi ikrek szétválasztása

Magyar bravúr a sziámi ikrek szétválasztása
Orvostudományi áttörést ért el Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely, akik egy forradalmi magyar módszerrel újabb lépést tettek a fejükön összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztásában. A második, mintegy ötórás műtét során az agyi érszakasz legveszélyesebb részét sikeresen szétválasztották, az ikrek azóta felébredtek és jól vannak.

– Felébredtek, és jól vannak a bangladesi ikrek, akik a fejüknél vannak összenőve, és szétválasztásukhoz egy forradalmian új műtétet kellett végrehajtania a magyar orvosgárdának – mondta el lapunknak dr. Csókay András (képünkön), a Honvédkórház idegsebésze, a csapat vezetője.


Dr. Csókay András

– A fejüknél összenőtt ikreknek nemcsak az agya van összetapadva, hanem közös óriásvénáik vannak, ez jelenti a legnagyobb kihívást – tájékoztatott a doktor, aki szerint a szétválasztó műtétek csaknem ötven százalékában mindkét gyerek meghal, ezért az ilyen beavatkozások hatalmas kockázatot jelentenek.

Az első, kilencórás műtét – amely a mostanihoz hasonlóan Hudák István vezetésével történt – február végén volt, akkor választották szét a fő agyi szállítóér-hálózat jelentős részét. Az agyi érszakasz legveszélyesebb részének szétválasztását, a műtét második lépését szombaton Bangladesben hajtották végre: újabb eret zártak el, hogy megkönnyítsék az ikrek koponyájának végleges különválasztását.

– Amikor november végén megláttam a képeket az ikrekről, imádkozni kezdtem, s Isten juttatta eszembe, hogy érpályán keresztül, katéteres eljárással kellene elzárni a vénákat, mert így sokkal nagyobb a túlélési esély – fejtette ki Csókay doktor, aki szerint imával és böjttel könnyebb a tudomány igazságai­hoz eljutni.

– A Honvédkórházban barátom és munkatársam, Hudák doktor az érpályán belüli sebészet egyik legjobb szakembere a világon – hangsúlyozta Csókay András, hozzátéve: jelenleg a világon kollégáján kívül nem tudja más megtenni, hogy a combok fővénájából az érfalon belüli megközelítéssel bekanyarodjon a vékony falú agyi vénákba, és megtörténjen a szétválasztás.

– A mostani ötórás műtét során ezt az egyedülálló eljárást alkalmaztuk a világon először, az érpályán keresztül elzártuk az összes közös nagyvénát és ezzel óriási előrelépést tettünk afelé, hogy véglegesen sikerüljön az ikrek szétválasztása – számolt be az idegsebész.

A további beavatkozások is bonyolultak és kockázatosak lesznek, hiszen többek között szét kell választani az összenőtt koponyát és az agyakat, de a vénákkal már remélhetőleg nem lesz gond. Az egész projekt a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezésében történik, amelyet Csókay András és Pataki Gergely, a Szent János-kórház plasztikai sebésze alapított 2002-ben. Az itthoni előkészítő munkákban, többek között a 3D-s nyomtatásban oroszlánrészt vállaltak Czeibert Kálmán, Valálik István és Falk György doktorok.


Szilágyi Anna

 

Kövessen minket a Facebookon is!