Gazdaság 2018. szeptember 4. 07:30

Az aszályos nyár termése

Az aszályos nyár termése
A hátunk mögött hagyott idei forró nyár beírta magát a mezőgazdasági történelembe az utóbbi tíz év legrosszabb termésével. A száraz tavaszt követő aszályos nyár 15-20 százalékos terméskiesést eredményezett a szántóföldi kultúrák esetében, amit a felvásárlási árak csak minimálisan követnek. A szárazság miatt a talajművelés is akadályozott, a földeken dolgozó gépek munkáját messziről porfelhő jelzi.

Az augusztus végén elszórtan jelentkező csapadék már nem tudott segíteni a még lábon álló kultúráknak, a kukorica és a napraforgó is felsült, ezért a gyengébb táblákon már megkezdték az aratásokat – mondta el lapunknak Seres Tamás gazdálkodó.



A gazdák a szokásosnál két héttel korábban aratnak, a termésátlag a kukoricánál 50-60 mázsa, napraforgónál 2 tonna hektáronként, ami táblánként eltérő lehet a talajminőségtől, és a csapadék előfordulásától függően.



A talajművelést a száraz időjárás miatt halasztják, de a magágy-előkészítést el kell kezdeni a szeptember végi, október eleji őszi gabonavetés idejére.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!