Gazdaság 2018. szeptember 6. 07:30

Barack nem volt, de alma szépen lesz

Barack nem volt, de alma szépen lesz
Ahogyan az a rügyfakadás idején érkező fagynál már megjósolható volt, a gyümölcságazat idén nem dicsekedhet kimagasló terméssel. A sárga- és őszibarack mellett a virágzásban lévő korai szilvafélék is megsínylették a tavaszi zord időjárást, amelyről a gyenge termés mellett a szilvaszemek deformált alakja is árulkodik.

Az aszály is hatással volt a termésre, a fiatal egyedeket öntözéssel védték meg, a tartós meleg miatt pedig a szokásosnál két-három héttel előbb kezdték meg az őszi gyümölcsök szüretét – számolt be Tarjányi Ágoston, a Mezőgazdasági Szakképző Iskola kertészeti tanára, hozzátéve, hogy mindemellett kielégítő minőségű és mennyiségű almát szüretelnek.



Az egész évben szeszélyeskedő időjárás nem csak megtizedelte a termést, de megviselte a fákat is. A szokatlan éjszakai lehűlések, és a néhol 15 fok alá csökkent hőmérséklet a nagy hőingadozással szintén hatással van a növényekre.



A szakember kihangsúlyozta, hogy ezért ma már a gazdák is nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a nagy választékból a terület adottságainak figyelembe vételével a legmegfelelőbb fajtákat válasszák, s így kiegyenlítettebbé válik a terméshozam.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!