Gazdaság 2018. szeptember 8. 07:30

Jó évjáratú borok születhetnek

Jó évjáratú borok születhetnek
A megszokottól eltérően idén különösen hamar el kellett kezdeni a szőlőszüretet térségünkben, a termés viszont magas cukorfokkal kecsegtet, talán emlékezetes évjáratú borokat hagyva maga után.

A szőlő jól viselte a meleg nyarat, mély gyökerei a kora tavaszi esőzésekből be tudtak tárolni az aszályos időszakra, a csapadékmentes időjárás miatt pedig számottevően nem kellett a gombás megbetegedésekkel számolni – tudtuk meg Selb Lászlótól, a Selb Családi Pince Bt. ügyvezetőjétől.

– Ha visszaemlékszünk a TSZ-es időkre, szeptember közepén jöttek az iskolások szüretelni. Ehhez képest most két-három héttel korábban, az elsőként beérett cserszegi fűszeres szőlővel már augusztus tizedike körül megkezdődött a szedés – számolt be a szakember.

– Viszonylag jó termésre számítunk, a már leszüretelt fehér szőlők esetén jól látszódó magasabb átlaggal, ami a szakszerű növényvédelemnek és talajmunkáknak is köszönhető. A felvásárlási árak mintegy tíz forinttal maradnak el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által kiadott javaslattól, így a tavalyi felvásárlási áron, cserszegi esetén kilogrammonként 85 forintért tudjuk a szőlőt értékesíteni – tette hozzá Selb László.

A magas hőmérséklet miatt egymásba érnek a fajták, ami megnehezíti a szüretet, és az átvételt a felvásárlóknál. A melegnek köszönhetően viszont idén nagyon kedvező, 18-19 cukorfok tartalmú mustot nyernek. Selb László arról is beszámolt, hogy a chardonnay esetében kifejezetten erősebb évjárat várható, akár 13 százalékos alkoholtartalmú borral.

K. G.

Fotó: Messzi-Szabó Gábor
 

Kövessen minket a Facebookon is!