Helyi hírek 2018. szeptember 7. 10:00

Felületjavítással óvják a Kossuth utcát

Képgaléria
Felületjavítással óvják a Kossuth utcát
Nagyobb útburkolat javítást végeznek a napokban a Kossuth Lajos és a Bercsényi utcákban. Az aszfaltburkolat felbontás nélküli, úgynevezett felületi bevonatos javítása védi annak állagát, és megelőzi a kátyúsodást – tudtuk meg Sipos Róberttől, a városüzemeltetési osztály munkatársától.

– Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi látvány nem esztétikus, de a pár hónap múlva kialakuló végleges, sima felület miatt megéri az átmeneti kellemetlenség. Félegyháza e két kiemelten forgalmas utcáján csaknem 20 éves az aszfaltburkolat. A nagy igénybevétel, a napsütés, a téli sózás következtében meglazult a felület, a bitumenes kötőanyagba foglalt kavicsszemcsék kiperegtek, a felület porózussá vált. Ez télen felfagyáshoz, kátyúsodáshoz vezetett. A probléma orvoslása azért is vált halaszthatatlanná, mert így még elodázható a több mint 100 millió forintos teljes útépítés – foglalta össze a szakember.

Megtudtuk, hogy az eljárással egyrészt az elveszített bitumentartalmat pótolják, másrészt vízzáró réteggel akadályozzák meg a nedvesség repedésekbe történő beszivárgását. A javítást gondos műszaki előkészítés előzi meg.

– A látható repedéseket sűrített levegővel kifúvatják, majd magas rugalmasságú bitumennel kitöltik. A süllyedések kiegyenlítése felbontás után szintbe igazítással, vagy vékonyaszfaltos kitöltéssel történik meg. Ezt követően a felületet portalanítják, és az erre szolgáló speciális géppel olvasztott bitument permeteznek a felületre, amire andezit, vagy bazaltzúzalék kerül. A végleges felület elérésében fontos szerep jut a forgalom utótömörítő hatásának – foglalta össze Sipos Róbert.

Ennek a javítási technológiának az alkalmazása nem új keletű a városban, csak az elmúlt évtizedekben forrás híján ilyen jelentős mennyiségben nem került sor felújításra. Ahol viszont alkalmazták az így fedett részek lényegesen jobb állapotban vészelték át az utóbbi évtizedet, mint a kezelés nélkül maradt felületek. A szakember szerint a javított részek, most is hamar belesimulnak majd a környezetükbe, a jelentős süllyedések pedig szinte azonnal kiegyenlítődnek.
 

Kövessen minket a Facebookon is!