• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kultúra
  • A XX. Kiskunfélegyházi Libafesztivál ad otthont az V. Kunsági Néptánctalálkozónak
Kultúra 2018. szeptember 5. 13:00

A XX. Kiskunfélegyházi Libafesztivál ad otthont az V. Kunsági Néptánctalálkozónak

Képgaléria
A XX. Kiskunfélegyházi Libafesztivál ad otthont az V. Kunsági Néptánctalálkozónak
Az idei év több szempontból is jelentős a Kiskunfélegyházi Libafesztivál életében. Nemcsak, hogy idén ünnepli a fesztivál a 20-ik születésnapját, hanem a Kunsági Néptánctalálkozó is szülinapot ünnepel.

Az autentikus népzene és néptánc komoly hagyományokon nyugszik Félegyházán. Talán ennek is köszönhető, hogy ezek a programok mindig megmozgatják a családokat. Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója és a Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület elnöke elmondta, hogy az idei Kiskunfélegyházi Libafesztiválon, az ötödik Kunsági Néptánctalálkozóra mintegy 300 néptáncost várnak szeptember 8-án, szombaton.

2014-ben indult a Kunsági Néptánctalálkozó hagyománya, ami a vártnál is jobban sikerült. Ezen felbuzdulva határozták el a folytatást, s lett a találkozó a Félegyházi Libafesztivál egyik fő programeleme. A következő években a megvalósításhoz számos pályázatot nyújtott be mind az intézmény, mind pedig a Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület.

Az idén két szervezet is támogatást nyújt a találkozó megszervezéséhez, ami lehetővé teszi, hogy több száz néptáncos felvonuljon és a városháza előtti nagyszínpadon bemutatkozzon. A Nemzeti Kulturális Alap és a Hungarikum Bizottság HUNG-2018 pályázat támogatásával az ide érkező tánccsoportok ellátását, utaztatását és elszállásolását tudják finanszírozni a szervezők.

Mint minden évben, most is érkezik néptánccsoport a határon túlról a találkozóra, így idén a Vajdaságból, Törökkanizsáról a Tiszafa Néptáncegyüttes, de vendége lesz a rendezvénynek a Petőfiszállási Néptáncegyüttes, az Alföld Néptáncegyüttes (Csongrád), a Lakiteleki Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Kunság Néptáncegyüttes (Kecskemét), a Fonó Néptáncegyüttes (Üllés), a Pötörke Néptáncegyüttes (Tata), a Csűrcsavaró Néptáncegyüttes (Kunszállás), a Forgatós Táncegyüttes (Makó) és a Délikert Táncegyüttes (Szeged). Házigazda a félegyházi Padkaporos Táncegyüttes.

A tánccsoportok felvonulása 13 órakor kezdődik, mely a vasútállomástól indul és a városháza előtti nagyszínpadnál ér véget, majd 13.30-kor kezdetét veszi a néptáncegyüttesek bemutatkozó műsora.

Az este folyamán, 20 órától a Móra Ferenc Művelődési Központban az érdeklődőknek és a résztvevő táncegyütteseknek táncház lesz, ahol többek között a hazai és külhoni néptáncegyüttesek egymás koreográfiáját is megtanulhatják. A délutáni bemutatón és az esti táncházon Samu Zoltán és Zenekara, valamint a Ménkű Banda fogja húzni a talpalávalót.

Az V. Kunsági Néptánctalálkozó támogatói:

 

 

           
    fm_logo_szines.jpg
    hungarikum_bizottsag_logo.jpg
  NKA logó.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!