Gazdaság 2018. szeptember 10. 10:00

Méztermelők, keserű szájízzel

Méztermelők, keserű szájízzel
Nem tudnak a méhészek édes szájízzel beszámolni az idei év eredményeiről. Az időjárási tényezők mellett a méhcsaládok tömeges pusztulását a rövid virágzások miatti kevés mézhozam csak tovább tetőzte, ami miatt csupán fele termést hozott a szezon.

A nagy fagyokat követő hirtelen felmelegedés miatt tavasszal a méheknek nem volt elég idejük a szaporodásra, ezért kevesebb dolgozóval tudtak kirepülni az elsőként virágzó repcére. A repce rövid idő alatt levirágzott, ezért az elvártnál jóval kevesebb, csupán fele mennyiségű méz lett. A keletkező hiányt a termelők az akácvirágzással sem tudták behozni – nyilatkozta lapunknak Hevér Csaba méhész, akit Borsihalomnál lévő telephelyén kerestünk meg.



A méhész fiával közösen összesen 240 méhcsaládot tart három különböző helyszínre kihelyezve. A méz egy részét piacon értékesíti, a többit felvásárlónak adja le.

– Az akác virágzásakor érkező nagy meleg a több hetes nektárgyűjtési periódust egy hétre csökkentette, kedvezőtlenül befolyásolva ezzel a keletkező méz mennyiségét – folytatta a szezon eseményeit a termelő. – Akik a későbbi virágzást kihasználva elvitték méheiket Nógrádba, azok is csak fele mennyiséget pörgettek ki – tette hozzá.

A méhész arról is beszámolt, hogy ma már a vaddohányból keletkező méz sem számottevő, hiszen egy uniós előírásnak eleget téve a földtulajdonosoknak virágzás előtt le kell kaszálni ezt az egyébként ártalmatlan gyomnövényt. Így a vaddohány, ami egyébként a parlagon lévő földeken megköti a homokot, takarja a talajt, virágpollenje pedig nem allergizál, sajnálatos módon kimarad a mézrepertoárból.



A szezon a napraforgó virágzással fejeződött be, aminek már a kezdetén jelentős méhpusztulást tapasztaltak a termelők: a méhcsaládok egyharmada eltűnt az első néhány hétben. Egy-egy család 60 ezer körüli egyedből áll. Ebből is látszik, hogy milyen nagyszámú rovar elvesztéséről van szó.

Az eltűnés okaira kitérve a méhész elmondta, hogy bár konkrét vizsgálati eredményről nem tud, a feltételezések szerint a problémát a napraforgó vetőmagnál használt csávázószer okozta, ami a virágban is megjelenő, a méheket veszélyeztető erős idegméreg. Ez a rovarok tájékozódó képességének elvesztését okozhatta, aminek következtében a méhek nem találtak vissza a kaptárakba.

A mérleg szerint a korábbi évekhez képest idén fele annyi mézet tudtak a termelők előállítani, de a kiesést más ágazatokhoz hasonlóan a stagnáló felvásárlási árak nem kompenzálják.



A méheket egész évben gondozni kell, bevállalva a napi több méhcsípés kellemetlenségét is. A szezont követően, miután csökken a nappali órák száma, csökken a szaporulat is. Ilyenkor – hogy a fiasítás ne álljon le –, már cukorszörppel etetik a méheket, hogy a következő szezonra kiheverjék a családok a veszteségeket.

K. G.

 

Kövessen minket a Facebookon is!