Egészségügy 2018. szeptember 7. 08:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Idén is igényelhető a méhnyakrák elleni védőoltás

Idén is igényelhető a méhnyakrák elleni védőoltás
A HPV elleni védőoltás a 2018/2019-es tanévben is térítésmentesen igényelhető a 7. évfolyamba járó leányok számára. A védőoltáshoz a humán papilloma vírus 9 típusa (6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es, 58-as) által okozott betegségek elleni, GARDASIL 9 elnevezésű vakcinát biztosítja az állam. Azok a leánytanulók vehetik igénybe, akik betöltötték 12. életévüket és 2018 szeptemberében kezdik meg az általános iskola 7. évfolyamát.

A magyar nők körében a méhnyakrák okozta halálozás kiemelkedően magas, az Európai Uniós országok átlagának mintegy háromszorosa. Magyarországon éves szinten 1500 új megbetegedést észlelnek és sajnos mintegy 500 asszony veszti életét ebben a betegségben.

A humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltást a 2014/15-ös tanévben vezették be Magyarországon a 12 éves lányok körében. Célja a méhnyakrák megelőzése és az ebből adódó halálozás csökkentése. A HPV fertőzés nemi érintkezéssel terjed, akár egy alkalom is elég a vírusfertőzés kialakulásához.

A védettség kialakításához két oltás szükséges, 6 hónap különbséggel. Az oltásokat iskolai kampányoltás keretében kapják meg a serdülő lányok. A védőoltás önkéntes, beadásához a szülő vagy gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges.  A vakcina első adagját októberben adják be az iskolaorvosok, a második oltást pedig 2019 tavaszán.

A méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltást azok is beadathatnak maguknak, akik nem tartoznak a kampányoltási program célcsoportjába, hiszen gyógyszertári forgalomban – térítés ellenében – a vakcina hozzáférhető. Az oltóanyag vényköteles, ezért a háziorvos írhatja fel.

A védőoltás alkalmazása mellett is fontos a rendszeres szűrővizsgálat a későbbiekben, mert minél korábban fény derül a problémára, annál nagyobb eséllyel gyógyítható a betegség. Hazánkban a népegészségügyi szűrés keretében az életkor alapján veszélyeztetett, minden 25 – 65 év közötti nőt hívnak háromévente méhnyak szűrővizsgálatra.

Kutatások szerint azok, akik megkapják a HPV elleni vakcinát, magas szintű védettséget élvezhetnek legalább nyolc éven keresztül, de várhatóan jóval tovább is.

A védőoltással kapcsolatos információkért a szülők bátran keressék az iskolavédőnőt és az iskolaorvost. Emellett felkeresheti háziorvosát, családja gyermekorvosát és az Önhöz legközelebbi védőoltási tanácsadót is.

Hasznos információk találhatók továbbá a www.antsz.hu/hpv oldalon.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!