Helyi hírek 2018. szeptember 12. 13:00

Körkérdés: Milyen ételt készít libából?

Képgaléria
Körkérdés: Milyen ételt készít libából?
Számos népszerű és különleges étel készíthető libából, aminek szinte minden része felhasználható. Akad, aki sütve, míg más főzve, levesben, pörköltnek szereti. A legnemesebb része a mája, de sokan kedvelik a zúzapörköltet, vagy éppen a liba ragulevest is. Az idei libafesztivál látogatóit a kedvenc libaételükről kérdeztük.

Samu Andrea (35)

A fesztiválon most éppen vegyes pörköltet készítettünk szívből, zúzából, nyakból, combhúsból és szárnytőből. Sok hozzávalót igényel, de otthon is ilyet főzök, jó ízt adnak ezek a részek egymásnak. Finom szaftos étellé áll össze, amit a családom is nagyon szeret. A libahús sokféleképpen felhasználható. Sütve rizzsel, vagy tarhonyás körettel, de ízlés szerint pácolva, vagy grillezve is elfogyasztható, ki hogy szereti. Nem feledkezek meg természetesen a libamájról sem, ami ugyan elég ritkán, de a jeles napokon az asztalra kerül.

 

Juhászné Veronika (62)

Általában, ha tehetem, ragulevest készítek libából, rozmaringgal. Egyszerű, de fenséges. Kell hozzá libaszárny, zúza, kis máj és apróhús. A májat is nagyon szeretem foghagymásan. A kisütött libatepertőt is beszereztem már, amit imádok. A főzőversenyt körbejártam, ötleteket merítettem a libaételekre vonatkozóan. Akadtak különlegességek, például a szőlőlevélbe tekert libahús.

 

Toldiné Mészáros Zsanett (28)

Kicsit válogatós vagyok a libaételeket illetően. A sült libát és a májat annyira nem szeretem. Ellenben nagyon kedvelem a libából készült levest, illetve a libazsírt és a libatepertőt. A libaételeket mindenki az egyedi ízlésének megfelelően készíti el. Sok ötletes módot lehet találni a liba felhasználására.

 

Szívós Péter (49)

Nyögvenyelős vadlibát készítettem a libanapok alkalmából. Libahús vadas mártással, zsemlegombóccal. A gombóc akkora, hogy csak nyögve lehet lenyelni – innen a fantázianév. Véleményem szerint a liba melléből és a combjából lehet a legjobb ételeket készíteni, de például ludaskásához a szárnytő is megfelel. Libalábból finom pörkölt, vagy leves kerülhet az asztalra, de a klasszikus libazúzapörkölt is eléggé népszerű. Sokféleképpen felhasználható a liba, minden évben próbálok újítani.

G. Z.
 

Kövessen minket a Facebookon is!