Helyi hírek 2014. július 28. 18:40

A félegyházi üzemek piacot szeretnének teremteni Kínában

Képgaléria
A félegyházi üzemek piacot szeretnének teremteni Kínában
Hat fős kínai delegáció járt Kiskunfélegyházán július 23-a és 26-a között. A Gansu tartományban fekvő Baiyin városának képviselői Kapus Krisztián polgármester vezetésével ellátogattak a Fornetti Kft., a Hungary Meat Kft., az NT Élelmiszertermelő és Kereskedelmi Kft, valamint az Integrál Zrt. telephelyeire. Felkeresték Kunszálláson a Szent Vince Pincészetet, majd megismerkedtek Félegyháza és térsége nevezetességeivel is. A látogatás során a vendégek egy találkozó keretében mutatták be 1,7 millió lakosú városukat a megjelent intézményvezetőknek és önkormányzati képviselőknek. A találkozó során szó esett a két város kapcsolatainak továbbfejlesztési lehetőségeiről is.

Az Integrál Zrt.-nél tett látogatás során a kínai vendégeket elsősorban a hízott liba és kacsavágás technológiája érdekelte – mondta el a találkozást követően Horváth Sándor elnök-vezérigazgató. A megbeszélések során egyértelművé vált, hogy ha valamit el lehet adni Kínában, az az élelmiszerek köréből kerülhet ki. Az látható, hogy a nyugat-európai piacokon telítettség érzékelhető, növekedést azon a területen már nem nagyon lehet elérni. Ezért lenne fontos, hogy Kínába is közvetlenül tudjunk szállítani. Ehhez azonban szükség van a kapcsolatfelvételre, aminek a mostani találkozó egy kezdeti lépése volt.

- Nincs túl messze a kereskedéshez Kína?

- A távolság elég nagy, de Japánba is szállítunk, az pedig még messzebb van. A hízott liba és kacsa húsát, máját Kínába is el tudjuk juttatni. Fontos lenne a kereskedelmi kapcsolat kialakítása azért is, mert ez lehetővé tenné azt, hogy üzemünk termelését növelni tudjuk. Akkor pedig még több embert tudunk foglalkoztatni Kiskunfélegyházáról és környékéről. De legalább ennyire fontos lenne azért, mert akkor még több gazda tudna foglalkozni a hízott liba és kacsa nevelésével.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!