Gazdaság 2018. szeptember 15. 16:00 Forrás: agrotrend.hu - NAK - Népszava

Rontotta a gyümölcsök minőségét a csapadékhullám

Rontotta a gyümölcsök minőségét a csapadékhullám
A nyáron sokszor volt csapadékhiány, nemrég viszont felbecsülhetetlen károkat okozott az eső.

Későn jött és több kárt okozott, mint hasznot az elmúlt hetek szélsőségesen csapadékos időjárása a mezőgazdaságban - hivatkozik a Népszavára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az elmúlt napok bőséges égi áldásának nem örültek a gyümölcskertészetekben. Bár a legtöbb gyümölcsöt már leszüretelték, még sok szőlőültetvényben a tőkéken érnek a fürtök. Az alma- és körtetermesztők sem örültek a kéretlen csapadéknak.

Vas és Zala megyében okozta a legtöbb gondot a rövid idő alatt, néhol felhőszakadás formájában lezúdult 30-40 milliméter csapadék, de az ország többi megyéjében is szokatlan mennyiségű eső áztatta a szántóföldeket és az ültetvényeket. A körte és az alma már az érés utolsó fázisában kapott csapadék-utánpótlást, holott most a száraz, napos idő lenne az ideális.  

- Az elmúlt napok csapadékhulláma inkább rontja a minőséget, ugyanis az eső miatt túlságosan lédússá váló gyümölcs nehezebben tárolható, a felázott talaj pedig az ütemezett betakarítást hátráltatja - nyilatkozta a Népszavának Ledó Ferenc, a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Hozzátette, a sok csapadék miatt a szőlőültetvényeken a fürtökön a szemek kihasadnak, s ilyenkor könnyebben támadják meg a gyümölcsöket a különböző gombás betegségek. Ráadásul idén darázsinvázió van, a szőlészetek szerint jelentős károkat okoznak az apró, de nagy tömegben támadó rovarok.



 

Kövessen minket a Facebookon is!