Egészségügy 2018. szeptember 13. 16:00

Tányérunkon az egészség

Képgaléria
Tányérunkon az egészség
​​​​​​​Rengeteg mondás létezik a köztudatban, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendszeres mozgás mellett mennyire fontos a bevitt táplálék mennyisége és minősége. Erre a tényre hívta fel a figyelmét a jelenlévőknek Prof. dr. Dinya Zoltán, aki a Magyar Tudományos Akadémia tagja, flavonoid, és antibiotikum kutató és nem utolsó sorban Szentgyörgyi Albert volt munkatársa. A meghívott előadó szeptember 11-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban rengeteg érdekes, és hasznos információval látta el a megjelenteket. Az előadásra nagyon sokan kíváncsiak voltak, fiatalok, és idősebbek is egyaránt.

Ha az egészséges táplálkozás címszót beírjuk a kereső oldalakra, rengeteg, és vége láthatatlan tanácsokra, étrendekre bukkanunk. De ember legyen a talpán, aki a sok és hitelesnek tűnő információ halmazból kihalássza mi a helyes mód az egészégünk megtartására. Napjainkban nagyon népszerűek, a tudományos alátámasztással talán kevésbé bizonyított étrendek, diéták kipróbálása. Mindenki az örök ifjúságra törekszik. Az csak egy „felületi kezelése” a fiatalnak tűnő testnek, hogy mesterségesen, akár operációval beleavatkozunk a természet és az idő normál folyamatába. Dunát lehet rekeszteni a plasztikai sebészek számából, illetve a természetesnek olykor csak tűnő, de kémiai beavatkozásokból. Mindenki a szépségre vágyik! A professzor úr előadásából rengeteg olyan téves, de a társadalom számára teljesen bevett tévhitekről hallottunk, amik nem hogy az egészségünk megőrzésére, de sajnos a rombolásra hivatottak. A mértéktelen étrend kiegészítők alkalmazása is egy ilyen tévhit. A legtöbb ember szed valamilyen étrendkiegészítőt, vitamint. Ezzel alapvetően semmi gond nem lenne, de ha a táplálékunk nagy része nem egészséges, friss alapanyagokból áll, csak kidobott pénz az egész. A szervezetünk egy csodásan, és tökéletesen megalkotott rendszer.

Ha ezt a rendszert nem tartjuk karban, rendben, jönnek a problémák. A mai társadalom óriási problémája a rákkal, és keringéssel, mozgásszervi bajokkal összefüggő gondok. Ezek mind annak a tünetei, hogy nem megfelelően bánunk a testünkkel. Rengeteg feldolgozott élelmiszert juttatunk a szervezetünkbe, aminek a vitamin értéke gyakorlatilag nulla. A 21. század rohanó társadalma „nem ér rá” egészségesen táplálkozni. Mert az azt jelenti, hogy nem a gyorsétteremben jutok az ételhez, hanem a tűzhely mellett időt kell eltölteni. Erre sokan azt a kifogást mondják, hogy ők erre nem érnek rá, nem futja a fizetésükből a megfelelő alapanyagokra… De ezen azért el kell gondolkodnunk. Ez döntés kérdése! Hajlandó vagyok-e tenni a saját egészségem érdekében? Hajlandó vagyok-e inkább prevencióra, vagyis megfelelő élelmiszerekre költeni, az helyett, hogy a nyugati orvoslás medicináit alkalmazom? A nyugati orvoslás legnagyobb dilemmája, hogy gyógyítsuk, vagy megelőzzük-e a bajt? Az lenne a cél, hogy az orvosság nélkül eltöltött évek száma minél jobban közelítsen a várható élettartamhoz, és az életünk alkonyán is könnyen viseljük állapotunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen az előzőekben felhozott téma, vagyis a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek célzott, és szakszerű adagolása.

Az emberi egészség a belekből indul ki. Ha nincs rendben a bélrendszer, nincs rendben az ember sem. A káros szenvedélyekkel való élés hatalmas probléma, ami nem csak akkori korban jelentett gondot, hanem az újkorban is. Őseink is éltek olyan szerekkel, növényekkel, amik a mai kutatások alapján hatástalanok, vagy éppenséggel veszélyesek. Az alkohol is egy ilyen dolog. A kutatások azt bizonyítják, hogy a napi egy pohár jóminőségű vörösbor kifejezetten ajánlott, egészséges a felnőtt szervezetnek. Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy tényleg jó minőségű nedűt igyunk, és a kezelőorvosunkkal vitassuk meg ezt a témát, ha állandó gyógyszeres kezelés alatt állunk.

A másik ilyen mítikus dolog, a kannabisz. Léteznek olyan országok, ahol terápiás, vagy rekreációs célból a használata megengedett. Ha a fejlett kutatásoknak lehet hinni, akkor egyes betegségeknél kifejezetten ajánlatos, célszerű a használata. A kannabisz kivonatnak bizonyítottan vannak pozitív hatásai. Mint például a megnövekedett étvágy, fájdalomcsillapító hatás, vagy a remegést megszüntető hatás a sclerosis multiplex esetében. Ezt a felsorolást a végletekig lehetne folytatni. A pozitív hatások mellett nem mehetünk el a negatív mellékhatások mellett sem, mint a rászokás veszélye, ami a napi adag növelésével járhat, a szorongás megjelenése, koncentrációs zavarok, szájszárazság, mozgászavar, izomgyengeség, megnövekedett pulzusszám, esetleg szédülés. Kevésbé kellemetlen mellékhatások a vörös szem, álmosság, álmatlanság, rövid távú memóriazavar. Nagyon fontos figyelmet fordítani arra, hogy a mértékletesség itt is számadó. Egyes orvosi szakvélemények szerint a kannabisz akár „kapudrog” is lehet, ami azt jelenti, hogy rendszeres felhasználójának egyre kevésbé bizonyul hatásosnak, így könnyen tovább sodródhat a keményebb drogok irányába. Az egyes országok politikai szisztematikájában kell keresni a különbségeket azt tekintve, hogy engedélyezik-e a legális használatát, vagy sem.

Az egészséget érintő kérdésekben mindig nagy a káosz. Kinek mi válik be, kinek mit ajánl az orvosa, dietetikusa. De azért egy közös ponton ezek a vélemények találkoznak, mégpedig a mértékletesség és a prevenció tekintetében.

V. B.

Kövessen minket a Facebookon is!