Program 2018. szeptember 17. 18:30

Rákász Gergely klasszikus értékeket hoz Félegyházára

Rákász Gergely klasszikus értékeket hoz Félegyházára
Húsz éve, hogy Rákász Gergely és a félegyházi közönség közös koncertélménnyel erősíti meg barátságát. Különös kapcsolat ez. Több mint zene, több mint néhány együtt töltött óra. Út, amin összetalálkoznak emberek, hagyva, hogy lelkükig érjen egy érzés, vagy gondolat, a klasszikus zene formanyelvén. Rákász Gergellyel közelgő félegyházi koncertje kapcsán egyebek mellett művészi felelősségről és időtlen értékekről beszélgettünk. 

– Ki Rákász Gergely túl azon, hogy koncertorgonista?

– Az az ember, aki minél kisebb ökológiai, és minél nagyobb kulturális lábnyomot szeretne majd hagyni maga után. Aki igyekszik úgy élni a mindennapokban, hogy az a számadás napjáig hozzájárulás legyen a világ jobb hellyé válásához. Például, ha sikerül elérnem, hogy néhányan azért járnak felnőttként klasszikus zenei koncertre, mert gyerekként megérintette őket valami az én diákkoncertemen, akkor megtettem a dolgomat. Vagy ha egy fáradt embernek jobbá tettem az estéjét. Arra törekszem, hogy egy korokon át ható értékrend mentén éljek, és hassak művészként. 

– Mennyi munka és tudatosság van abban, hogy ellenállj a könnyű sikerrel kecsegtető celebvilág csábításának?

– Amikor a pályám elején a csapat „összerakta” azt az arculatot, amit művészként képviselek, azt a tudatos döntést hoztam, hogy nem kívánok celebritás lenni. Ehhez azóta is tartom magam, ami nem esik nehezemre, mert ezzel tudok azonosulni. Nem eszem szöcskét Afrikában akkor sem, ha ezzel és a kereskedelmi televíziózással megháromszorozhatnám a koncertjeim közönségét. Mert meglehet, hogy 600 embernek játszanék szeptember végén Félegyházán, de nem lenne köztük az a 200, akivel most szerencsém lesz találkozni. Hiszek abban, hogy a közönségem és én valami magasabb rendezőelv szerint találunk egymásra, ami képessé és nyitottá tesz minket befogadni mindazt, amit egymástól kaphatunk.

– Szóval a klasszikus zene tulajdonképpen csak eszköz?

– Meggyőződésem, hogy akinek a lelke befogadja Bachot, az nem dobja el a pet-palackot az erdőben. Magasztos küldetés megmutatni másoknak: a tanárnak, a rendőrnek, a bírónak… „nézd, ezt a naplementét neked is festette a művész, Vivaldi neked is írta a Tavasz-t.” Ha művészként nem célozzuk ezt meg, akkor amit teszünk, nem lesz több, mint ripacskodás. Aki megtisztel azzal, hogy eljön a koncertemre, engem választott valamelyik televíziós csatorna, vagy bármi egyéb program helyett. Kivételezett ez a helyzet, lehetőség arra, hogy Gershwin, Debussy, Bizet… segítségével nyomot hagyjak az életében. Erről szólnak a koncertjeim. Egy társaságba hozom, és „bemutatom egymásnak” a sorokban nyitott szívvel ülő ma emberét és a múltból a zene nyelvén üzenő alkotókat, akik bár elkövették a saját hibáikat, de egy figyelemreméltó életet hagytak maguk mögött. Azt akarom elérni az általam mesélt történetekkel és a zenével, hogy egyfajta kapcsolat, érzelmi töltés alakuljon ki a közönségben. Mert mindegy, hogy szereti, utálja, megveti, vagy becsüli az embert, akinek a zenéjét hallgatja, már nem közömbös számára. Ami pedig felkerül az érzelmi horizontunkra, az hat ránk, egyfajta referenciapontként beépül a lelkünkbe. A koncertjeim tehát mindig az életről szólnak, és végső soron ugyanazok az alapkérdések merülnek fel, ahová minden művész, gondolkodó, az élet értelmét kereső ember eljut: miért vagyok itt, miért szenvedek, mi tehet boldoggá, mi az értelme az életemnek... 

– Hol kezdődik és hol ér véget ebben a művész felelőssége?

– Minden közszereplőnek tisztában kell lennie azzal, hogy valamennyi tettének, szavának, megnyilvánulásának súlya van. Gyerekként például édesanyám elvitt egy beszélgetésre Fa Nándorral. Az est végén odakísért hozzá, és elmondta, hogy orgonálok. Ő rám nézett, és azt mondta: „mindegy mit csinálsz fiatalember, csak 110 százalékkal tedd!” Ezeknek a szavaknak rendkívüli ereje volt az életemben. Ezért is igyekszem alázattal viszonyulni az emberekhez, nyitott szívvel fogadni, ha beavatnak életük fontos részleteibe. Ha pedig sikerül valami biztatást, segítséget adnom szavakkal, vagy a személyes példámmal, akkor a Fa Nándoroknak is törleszthetek.

A koncertorgonista szeptember 29-én, szombaton 17 órakor lép fel Kiskunfélegyházán, a Móra Ferenc Művelődési Központ színháztermében Lords of the organ című műsorával, ahol Bach, Vivaldi és Gershwin dallami csendülnek fel.



 

Kövessen minket a Facebookon is!