Helyi hírek 2018. szeptember 20. 13:00

Arcok a piacról - Kormányos József, a mosolygós piaci árus

Arcok a piacról - Kormányos József, a mosolygós piaci árus
„Az vagy, amit megeszel” – tartja a mondás. Mindenkinek nagyon fontos a bevitt táplálék minősége. Aki egészséges módon megtermelt zöldséget és gyümölcsöt legkönnyebben a piacról, őstermelőktől tudjuk beszerezni.

Kormányos József 20 éve őstermelő. Azóta a félegyházi piacon is árulja a finomabbnál finomabb portékáit: szőlőt, burgonyát, paprikát, tököt, és még sok finom és egészséges idényzöldséget és gyümölcsöt.

József korábban hegesztőként dolgozott, de később inkább a földet választotta. Nem csoda, hiszen ebben a közegben nőtt fel: szülei is a föld művelésével foglalkoztak hosszú idő óta. Most két holdnyi területen gazdálkodik Kisteleken. A termények termési idejét próbálja úgy időzíteni, hogy egész évben, folyamatosan legyen friss, piacra való áru. Tapasztalata szerint az a legkedvezőbb, ha az ember saját magból neveli a terményeit, azok a magok nem romlanak meg.

Nagybani piacra nem jár, csak a helybeni vásárlók számára termel. Állandó, visszatérő ügyfélköre van. Terjeszkedni, bővíteni nem szándékozik, azt mondja, neki ez elegendő amennyi terményt a piacra visz. Népszerűségében talán az is szerepet játszik, hogy afféle úriemberként minden vevőhöz van egy-két kedves szava.

V. B. 


 

 

Kövessen minket a Facebookon is!