Helyi hírek 2014. január 17. 09:32

Mindennapi függőségeink

Képgaléria
Mindennapi függőségeink
Tízmillió függő országa vagyunk – jelentette ki csütörtöki, kiskunfélegyházi előadásán dr. Zacher Gábor főorvos, a Honvéd Kórház sürgősségi osztályának vezetője, aki a Petőfi Sándor Városi Könyvtár meghívására Mindennapi függőségeinkről beszélt a népes hallgatóságnak. A nagy érdeklődés miatt a könyvtárba tervezett programot a művelődési központ dísztermébe kellett áttenni. A terem zsúfolásig megtelt.

– Mindegyikünknek van valamilyen függősége. A kérdés az, hogy tudunk-e ezekkel úgy együtt élni, hogy ne jelenjen meg egy súlyos kórkép, hogy ne váljunk a társadalom kitaszítottjaivá, hogy megtaláljuk az egyensúlyt – kezdte előadását dr. Zacher Gábor, és állítását mindjárt alá is támasztotta saját függőségeivel. A bevallottan csoki-, koffein- és nikotinfüggő, munkaalkoholizmusban szenvedő előadó ezzel mindjárt rá is mutatott a lényegre, vagyis hogy érdemes szembenézni sajátmagunkkal, és felvállalni önmagunk előtt, hogy függők vagyunk, másrészt pedig, hogy kell egy olyan érzelmileg közelálló személy, aki szükség esetén figyelmeztet minket. Ez az ő esetében – mondta el – a felesége.

A függőségek palettája rendkívüli sokszínűséget mutat. Vannak vásárlás, evés, szex, szolárium, játékfüggők, és valószínű, hogy most is számos olyan magatartási formával élünk együtt, amelyekből 10-15 év alatt újabb függőségek alakulhatnak ki. Példa erre a mobiltelefon és az internet, melyek bár nem túl régen törtek be az életünkbe, ma már a szakemberek számon tartják például az sms- vagy az internetfüggőséget is.

Ebből is látszik, hogy a függőség nem feltétlenül egy kémiai anyaggal kapcsolatos, hanem egyfajta magatartás, aminek következményeként az idegrendszerben elindult folyamatok hatására az emberi szervezetben szabadulnak fel bizonyos kémiai anyagok. Az ezzel járó eufória érzést keresi a függő ember magatartásával.

A függőség nem gyógyítható – szögezte le a szakember. Amit el lehet érni, az a kémiai függőséggel kapcsolatban a zéró tolerancia, a magatartási függőségeknél pedig egy egészséges arány kialakítása.

A függőségek kialakulásának okait kutatva Zacher doktor beszélt a szociális minta fontosságáról, a veszélyeztető tényezőkről, a lélektani hajlamosító tényezőkről. Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy segíteni csak azon a szenvedélybetegen lehet, aki elfogadja a segítséget.

Külön kitért a nőket érintő veszélyeztető életszakaszokra és élethelyzetekre. Az adatok itt is sokkolóak: a nők 12 százaléka iszik naponta alkoholt – többségükben úgynevezett „spájzalkoholisták”, tehát nem vállalják fel nyíltan alkoholfogyasztásukat – egyharmaduk rendszeresen szed nyugtatót, altatót vagy fájdalomcsillapítót. Magyarországon évente 10 millió doboz altató, nyugtató fogy, ami 350 millió tablettát jelent. A nők 50-60 százalékánál jelentkezik élete során hosszabb-rövidebb időre valamilyen étkezési zavar.

A képzeletünket messze meghaladó méreteket ölt modern civilizációnkban a hashajtófüggőség, de vannak edzésfüggők, és felsorolni is lehetetlen, hogy mi minden iránt tud az emberben függőség kialakulni. 800 ezer alkoholista, 60 ezer gyógyszerfüggő mellett 20 ezerre tehető Magyarországon a drogfüggők száma, azonban a hétvégi droghasználók Zacher doktor szerint 350 ezren vannak. A döbbenetes számok okai között a szakember előadásában rámutatott: tekintély, példakép, tisztelet és értékrend válságban élünk, amiben nincs az egyénnek jövőképe. Több mint két órás előadásában az elrettentő tények mellett mégis folyamatosan rámutatott a reményt, a kiutat jelentő emberi kapcsolatok fontosságára. Ezek segíthetik az egyes embert önismerete és önbizalma megerősítésében, és jelenthetnek egy stabil külső kontrollt.

T. T.

Kövessen minket a Facebookon is!