Helyi hírek 2018. szeptember 21. 16:00

Játék az élet

Képgaléria
Játék az élet
Az életünk végéig tartó játék, versengés nagyon fontos. A legnagyobb játékosok a gyerekek. Ennek segítségével tanulják meg, és akaratlanul is fejlesztik a szociális érzéküket, a motorikus mozgásukat, a képzelőerőt, és még sok olyan funkciót, ami a társas kapcsolatokban elengedhetetlen a későbbiek folyamán, vagyis a felnőtt életben. Minden korosztálynak megvan a legkedvesebb játéka. Erre a fontos dologra hívta fel a figyelmet Vidács Tímea védőnő, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete szervezésében tartott Betűbölcsiben, szeptember 18-án.

A már fogni, nyúlni tudó babák kedvencei a csörgők, amik színesek, hangosak, és akkor sem lesz bajuk, ha a baba földhöz vágja. A már ülni, mászni, esetleg egy két lépést megtevő totyogók nagy kedvence minden olyan műanyag kellék, játék, amivel ütemesen lehet csattogni, zörögni, lehet gyömöszkélni. A nagyobbacskák már óriási kíváncsisággal viszonyulnak azokhoz a dolgokhoz, amiket a felnőttek használnak. Például műanyag flakonok, edények, evőeszközök. Ne féljük a kezükbe adni azokat a használati tárgyakat, amikkel sem magukban, sem a környezetükben nem tudnak kárt tenni.

Amikor elérik a 2-4 éves kort, már kiterjed a figyelmük olyan hétköznapi dolgokra is, amik segítik a képzelő erejük fejlődését. Segít a későbbiek folyamán kedvelt játékban, a szerepjátékokban, ami erre a korosztályra nagyon jellemző. „Orvososat, anyukásat, apukásat…” nagyon szívesen játszanak. Az inspirációt a játékokhoz a mesékből, hétköznapi helyzetekből, tv-ből szedik. Soha sem szabad ezeket a játékokat elbagatellizálni, mert nekik ez ott és akkor a valóság. A nagyobbakat már különböző labdás huncutságokba is be lehet vonni. Náluk különösen fontos a sport, a mozgás, hiszen a felgyülemlett „fáradtgőzt” ki kell adni magukból.

Minél idősebb az ember annál kevésbé tud ráhangolódni a játékra, pedig ez a szakemberek szerint nagyon fontos. Ezzel a tevékenységgel tudjuk mi, felnőttek és a gyerekek is feldolgozni a napunk során ért behatásokat, helyzeteket. És nem utolsósorban, a családot, közösséget könnyen összehoz egy izgalmas társasjáték, ahol a nevetésé, a taktikáé a főszerep.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!