Helyi hírek 2018. szeptember 25. 13:00

Galamblelkű tenyésztők

Képgaléria
Galamblelkű tenyésztők
Ha a Kiskunfélegyházi Keringőről hallunk, nem éppen egy táncra kell gondolnunk. Sokkal inkább egy csodálatos galambra, amely különleges tollkoronája révén Európa-szerte kedvelt és neves fajta a galambászok körében.

A galambászatról nem sok szó esik, pedig őseink jóvoltából városunk is büszkélkedhet saját fajtával: a Kiskunfélegyházi Keringővel, és a Kiskunfélegyházi Simafejű Keringővel. A városban működő egyesület és a fajtaklub évtizedek óta őrzi ezt a ránk hagyott örökséget, s gondoskodnak róla, hogy ez a fajta fennmaradjon, s határainkon túl is elismerjék.

A kiskunfélegyházi Galambtenyésztők Egyesülete szeptember 22-én tartotta bemutatóját a Szakmaközi Művelődési Ház udvarában, ahol 32 tenyésztő nevezett be a fiatal egyedek versenyére – tudtuk meg Berente Józseftől, az egyesület elnökétől.

A Magyar Galambszövetség 133 éve alakult, amelyet követően vidéken is sorra jöttek létre az egyesületek. Kiskunfélegyháza negyvenharmadikként csatlakozott a szövetséghez – a fellelhető dokumentumok szerint az 1950-es években –, s jelenleg 43 taggal rendelkezik.

– A galambokat éves szinten novembertől január végéig hordjuk kiállításokra. Az idős galambok előnyt élveznek a fiatalabbakkal szemben, mivel azok fejlettebbek, mutatósabbak és jobban visszaadják a fajtajelleget. A szeptemberi bemutatón viszont a fiatal, ez évi egyedeket zsűrizzük, amelyek ilyenkor még nincsenek teljes díszpompában – mondta el az elnök.

A versenyre 12 fajtát képviselve 193 galamb érkezett, amelyeknél a fajtaleírást figyelembe véve állították fel a sorrendet, majd a zsűri a nyertes galambokat serleggel jutalmazta.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!