Helyi hírek 2018. szeptember 25. 17:00

Csányi József: Ingyenessé tesszük az első két óra parkolást Félegyházán

Képgaléria
Csányi József: Ingyenessé tesszük az első két óra parkolást Félegyházán
Fizessenek a félegyháziak a parkolásért, vagy ne? Erre az immár húsz éve megválaszolatlan dilemmára kerülhet pont a csütörtöki testületi ülésen, amikor a város parkoló rendeletének újraalkotásáról születik döntés. A rendelet-tervezetről, annak hátteréről és várható hatásairól Csányi József polgármestert kérdeztük, aki mindenekelőtt leszögezte: nem lát okot arra, hogy ily módon terhelje meg a város az itt élőket.

– Már a korábbi városvezetések is foglalkoztak ezzel a kérdéssel, és többféle alternatíva került szóba. Az előző testület idején magánkézbe szervezték a fizetős parkolást, de nem vált be ez a gyakorlat. Többen szorgalmazták egy kecskemétihez hasonló pénzbedobós rendszer adaptálását, de ez az elképzelés sem nyerte el a többség szimpátiáját. Én városvezetőként arra kértem kollégáimat és néhány várostervező mérnököt, hogy a félegyházi adottságokhoz igazoldó megoldást keressünk. Ennek során felmértük azt is, hogy milyen bevételei származnak a városnak a jelenlegi fizetőrendszer működtetéséből, és mekkora költséggel jár annak fenntartása. Ennek tükrében jól látható, hogy a nyereség elenyésző. Ugyanakkor ez a mérlegnek csak az egyik oldala, hiszen elvitathatatlan, hogy a díjfizetésnek van bizonyos forgalomszabályozó hatása is. Ha például a távolsági busszal más városokban lévő munkahelyükre utazók egész nap a városközponti parkolóban deponálják az autójukat, nagyban akadályozzák a napközbeni forgalom gördülékenységét. Megvizsgáltuk, hogyan kezelik ezt más városokban, és például a kiskunhalasi példát érdemesnek találtuk arra, hogy kipróbáljuk – mondta el a polgármester.

Az előterjesztés értelmében a módosítással a fizető parkolókban az első két óra díjmentessé válik, és csak a két óra feletti időtartamra vonatkozik parkolási díjfizetési kötelezettség. A várakozás megkezdését a papírboltokban, illetve a parkolóőröknél is beszerezhető óratárcsa használatával kell majd jelezni. A parkoló gépkocsi használójának az érkezés időpontját kell beállítania az órán, és azt elhelyezni a szélvédő mögött. A két órás ingyen parkolás leteltének ellenőrzését a jelenlegi parkolóőrök végzik majd, akiknek feladata lesz még a megfelelő forgalmi és parkolási rend fenntartása is.

Csányi József emlékeztetett arra, hogy az új rendszer november 1-jével tervezett bevezetését az elmúlt időszakban rengeteg új parkoló építése előzte meg városszerte. Jó példa erre az átadás előtt álló Bajcsy-Zsilinszky utcai 39 férőhelyes parkoló, amit ugyancsak érinteni fog az új szabályozás.

– Úgy gondolom, hogy a belvároshoz kötött ügyek elintézéséhez elegendő a kétórás időlimit. Így valószínűsíthető, hogy a változással nem fogjuk megterhelni a félegyháziak pénztárcáját, viszont megteremtjük a kereteit egy jól működő, gördülékeny parkolási rend kialakításához és fenntartásához. Reméljük, hogy sok más városhoz hasonlóan nálunk is beválik ez a gyakorlat, amivel ingyenessé tesszük az első két óra parkolást Félegyházán.
 

Kövessen minket a Facebookon is!