Helyi hírek 2018. szeptember 26. 13:00

Először rendeztek csikós versenyt Pálmonostorán

Képgaléria
Először rendeztek csikós versenyt Pálmonostorán
Első alkalommal szerveztek országos csikós versenyt szeptember 22-én, Pálmonostorán. Bár az időjárás nem kedvezett a hagyományteremtő eseménynek, mégis sokan kilátogattak a lovas pályára, hogy megnézzék a csikósok versengését és megkóstolják a főzőversenyen készült bográcsos ételeket.

Pálmonostorán több mint húsz éve működik a Lovas Egyesület, amely eddig minden évben fogathajtó versenyt rendezett. Az egyesületnek egy éve új elnöke van, Kiss Tamásné Baranyi Anikó vette át a civil szervezet vezetését. Anikó gyermekkora óta lovagol, sőt csikósként is megállja a helyét. Ezért gondolta, hogy újításként idén első alkalommal a csikósokat hívja versenyre. Meghívására az ország számos pontjáról (Vecsés, Dabas, Pákozd, Alsónémedi, Tárnok) érkeztek csikósok, közülük tízen neveztek be a versenyre. A legfiatalabb versenyző a mindössze 13 éves Molnár Anna volt. A legidősebb pedig a 44 éves Balázs Attila. A csikósoknak és lovaiknak elsőként a küllemi bírálaton kellett részt venniük - adta hírül a baon.hu.

A szakértő zsűri pontozta az öltözet hagyományőrző és táj jellegét, a karikás állapotát, a ló kondícióját és ápoltságát. A verseny során a kötelező program szerint a csikósoknak vágtázni kellett karikás munkával, le kellett fektetni és ültetni a lovat, de a ló oldalán és a combján állva is kellett karikást csergetni. Volt még poharas vágta, köcsögverés, pányvavetés, illetve szabadon választott gyakorlat is.

A csikós versenyt haladó kategóriában Schwägner Ferenc nyerte. Második lett Balázs Attila, 3. Váraljai Géza. Kezdő kategóriában 1. helyezett lett Kiss Nikolett, 2 . Molnár Anna, 3. Németh Géza. A legügyesebb lónak járó díjat Váraljai Géza vihette haza. A legszebben fekvő lóval Baranyi János, a legszebb lóval pedig Molnár Anna büszkélkedhet.

A főzőversenyt a Szerbiából érkezett Marásek Ildikó nyerte meg báránypaprikásával. Második lett a Berekfürdőről érkezett Németh Zoltán, aki sertéscsülök pörköltet főzött belefőtt burgonyával. Harmadik lett a pálmonostori Besze Zoltán, aki töltött káposztát készített. Különdíjat kapott a tömörkényi Losonczi Dánielné Krisztina marhahúsból készült tárkonyos raguleveséért.

Fotó: Vajda Piroska

 

Kövessen minket a Facebookon is!