Helyi hírek 2018. szeptember 28. 13:00 Forrás: Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

Tíz helyszínen tesztelték az őszi búzát

Tíz helyszínen tesztelték az őszi búzát
Összesen 46 őszi búzafajtát vizsgáltak a szakemberek a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tizenegyedik alkalommal szervezett posztregisztrációs fajtakísérletében.

Mint azt Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta: 2017 őszén 10 helyszínen - Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Jászboldogházán, Tordason, Szarvason, Iregszemcsén, Eszterágpusztán, Székkutason, Debrecenben és Gyulatanyán – összesen 46 búzafajtát vetettek el kisparcellás összehasonlító kísérletekben a NÉBIH szakembereinek segítségével. „A kísérletsorozat fajtáit idén először két éréscsoportra bontva állítottuk be. Az eszterágpusztai kísérletek viharkár miatt nem voltak értékelhetőek, így az elemzéshez 9 hely eredményeit használtuk fel”, ismertette Polgár Gábor.

Az elkészült összefoglalóban az általános agronómiai értékek mellett a fajták nyersfehérje-, nedvessikér- és nedvességtartalmára vonatkozó adatait kísérleti helyekre lebontva összegezték. A legjobb három kísérleti hely esetében alveográfos vizsgálatokat is végeztek (P/L, W), illetve négy mutató esetében összehasonlították azoknak a fajtáknak a teljesítményét, amelyek már 3 éve a kísérletben szerepelnek. A terméseredmények vonatkozásában a korai éréscsoport fajtáinak kísérleti átlaga felülmúlta a középérésűeket, azonban a minőségi paramétereket illetően a hosszabb tenyészidejű fajták adtak jobb eredményt. A különböző helyszínek kísérleti adatai az idei évben országosan tapasztaltakkal megegyezően nagy eltéréseket mutatnak.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége által koordinált posztregisztrációs kísérletek alapvető célja, hogy a termelők számára hasznosítható, objektív információt adjon az egyes búzafajtákról. A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látta el, a kísérleteket pedig a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végezte.

Az idei fajtakísérlet eredményeiről készült összefoglalót innét tölthetik le az érdeklődők:

http://www.vszt.hu/uploads/gosz-vszt2008/gosz_vszt_buza_2018.pdf


Az 1993-ban alakult Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) fő
feladatai közé tartozik többek között az ágazattal kapcsolatos javaslatok kidolgozása,
információk szerzése, feldolgozása és ismertetése, valamint törvényben rögzített jogainak
gyakorlása, kötelezettségeinek betartása, betartatása. A VSZT feladata továbbá: a
növénynemesítők, vetőmag-szaporítók, feldolgozók és forgalmazók termelési és piaci
magatartásának országos szintű összehangolása, részvétele az államigazgatási szervek
munkájában, döntés előkészítésekben, véleményezésben. A VSZT nonprofit szervezet,
tagsága magában foglalja a nemzetközi cégeket, mezőgazdasági nagyüzemeket, az
agrárkutatás, növénynemesítés intézményeit és jelentős számú magángazdaságot.

 

Kövessen minket a Facebookon is!