Helyi hírek 2018. szeptember 27. 08:30

Elfogadták a kamudrogot tartalmazó csokit a diákok

Képgaléria
Elfogadták a kamudrogot tartalmazó csokit a diákok
Ugye erre most mindenki felkapta a fejét! Legalább annyira, mint azok a középiskolások, akik csokit fogadtak el egy ismeretlen hölgytől a bűnmegelőzési előadás előtt. Erről a csokiról ugyan később kiderült, hogy természetesen nem tartalmazott drogot, viszont jól szemléltette a tizenévesekre leselkedő veszélyeket, s a dolog tanulságát: nem szabad idegentől elfogadni semmit. Szeptember 24-én kiskunfélegyházi középiskolásoknak mutatták be az ,,Üzenet a biztonságért" címet viselő programot, melyben szellemes, interaktív előadásokkal és fantasztikus koreográfiával színpadra vitt történeteken keresztül dolgozták fel a bűn- és balesetmegelőzési témákat.

A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság szervezésében dr. Horváth-Rekedt Gréta címzetes rendőrfőhadnagynak köszönhetően jutott el az üzenet a félegyházi középiskolásokhoz, akik a sokszor, de nem elégszer hallott intelmekkel játékos-táncos formában találkoztak a Móra Ferenc Művelődési Központban egy bűnmegelőzési előadáson.

A táncos produkciókat a szolnoki Üzenet Táncszínház vitte színpadra, s általuk a fények, a hangok és a jelmezek kitűnő használatával életre keltett valóság megdöbbentő volt. A város rádiós hangjaként ismert Oláh Sándor humoros műsorvezetése jól áthidalta a generációs különbségeket, s felvállalva saját gyerekkorából hozott tapaszatalatait, szakemberekkel vitatta meg a szülői fegyelmezés és a családon belüli erőszak között húzódó keskeny mezsgyét, vagy hogy a gyermeki csínytevés olykor milyen súlyos kirekesztést eredményezhet.



A megszólaltatott pszichológus, Vizinger Erzsébet a bántalmazásokkal kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy a társak figyelme és a korai segítségnyújtás nagyon fontos egy későbbi tragédia, akár a kilátástalanság egyetlen megoldását jelentő öngyilkosság megakadályozásában. Digitálisan fertőzött világunkban fontossá vált beszélni az oktalanul használt okostelefonokról is, melyek tönkreteszik a kommunikációt, a beszélgetés helyett használt chat pedig téves irányba viszi az emberi kapcsolatokat.



És mint ahogy Váróczi-Bakos Rita címzetes rendőr őrnagy előadásából is kiderült, nem szabad megbízni az idegenekben, nem szabad elfogadni semmit, és nem szabad beülni az autójukba. És attól, hogy egy drogot herbálnak, bionak, vagy zsályának hívnak, még nem jelenti azt, hogy ártalmatlan szerről van szó. Ezek a drogok szintetikusan előállított, megbízhatatlan forrásból eredő és bizonytalan összetételű szerek. Megdöbbentő adat, hogy ma egy magyarországi városban naponta legalább egyszer azért kell mentőt hívni egy iskolába, mert valaki rosszul lett a vécén, vagy összeesett egy ismeretlen drog mellékhatásainak következtében.



A bűnmegelőzés mellett az előadások között központi szerepet kapott a balesetmegelőzés is, melyben Csordás József rendőr őrnagy nyújtott szakszerű segítséget. A 90-es évektől „discobalesetek” néven ismertté vált közlekedési balesetek már sok tragédiát szültek, de ittasan vezetni éppoly kockázatos, mint beülni egy ittas sofőr autójába, vagy vezetés közben tolni egy lájkot.

Egy következő táncprodukcióban az is jól látható volt, hogy mennyire nem látható jól a sötétben az, aki nincs kivilágítva. Különösen igaz ez külterületen, ahol már sok kerékpáros és gyalogos ember életét mentette volna meg a láthatósági mellény és a megfelelő világítás használata.



Az előadásból világosan látszott, hogy a mai tizenévesek az internet, a drog és az ebből eredő veszélyek ideális célpontjai. Mi, az előző generáció még tiszta világban nőttünk fel és csak az amerikai akciófilmekből ismertük a drogot. Ma viszont már mindenkinek van olyan ismerőse, aki ismer valakit, aki már látott olyat, és máris karnyújtásnyira vagyunk a szertől.

Viszont szabad akaratunk van, és eldönthetjük, hogy mi szerint akarunk élni. Felnőttként, több évtizedes élettapasztalattal, szilárd alapokkal már könnyebb nemet mondani az élet kecsegtető veszélyeire, de a tizenévesek labilisabb értékrendjük miatt könnyű célponttá válnak.



Feladatunk, hogy megtanítsuk nekik, nem attól lesz bölcs, hogy kipróbálja, hanem hogy tud nemet mondani. Tennünk kell ezt szülőként, pedagógusként, újságíróként, hogy közülük minél többet meg tudjunk menteni. És ahogy a régről ismert dal felcsendült a gondosan összeállított műsor végén, úgy kell, hogy fülünkbe csengjen az előadás üzenete is: „Most élsz, most vigyázz, hogy jól csináld, mert a legapróbb hibád megbosszulja önmagát.”

K. G.

Fotó: Nemes Imre
 

Kövessen minket a Facebookon is!