Helyi hírek 2014. július 30. 13:39

A rendőrök óvatosságot javasolnak házaló-ügyben

A rendőrök óvatosságot javasolnak házaló-ügyben
Házaltunk, mert úgy lehetett legjobban megismerni a lakosság véleményét a házalókról és a házalásról. Kérdéseinket – kibővítve a szerzett tapasztalatokkal – feltettük a rendőrség illetékesének is.

Hogyan viselkedjünk a házalókkal szemben?

– A házaló árusítás bizonyos településeken engedélyezett, ebben az esetben az árusításhoz szükséges engedélyt a jegyző adja meg – válaszolt Mahlaj Róbert r. százados, bűnügyi osztályvezető. – Néhány településen viszont a jegyző már megtiltotta az árusítást és ezt a település határában elhelyezett táblákkal is jelzik. A tisztességes árusoktól továbbra sem kell tartani, hiszen nem a vásárló megkárosítása a céljuk. Azoktól kell tartani és óvakodni, akik házaló árusnak kiadva magukat, a vásárló lakásába tolakodóan bemennek, és ott a figyelmüket elterelve ellopják megtakarításaikat valamint értéktárgyaikat. A tisztességes házaló árus a kocsijából árulja a portékáját és nem akar bemenni a vásárló lakásába.

Mi az, ami elvárt óvatosság, s mi az, ami még megengedett?

– Rendőrként azt javasoljuk, hogy aki házaló árusként, eladási szándékkal jelentkezik, az otthonukba, a lakásba azt se engedjék be, még azzal az indokkal sem, hogy WC-re kell mennie, vagy szomjas. Egyértelműen jelezzük, hogy akarunk-e vásárolni vagy kérjük meg, hogy távozzon. 

Elkérhetjük-e az igazolványt, vagy hihetünk-e annak a plasztik-kártyának, vagy pecsétes papírnak, amit a becsöngető felmutat?

– Természetesen elkérhetjük az árusítást engedélyező okiratot, a céges fényképes kártyát, ekkor célszerű elkérni a személyi igazolványt is, egyeztetni a neveket. Aki tisztességes szándékkal közeledik, ezt nem fogja megtagadni. Aki kérésünknek nem tesz eleget, azt küldjük el, ne vásároljunk tőle, lehet, hogy nem tisztességes szándékkal érkezett hozzánk.

A Közlöny körkérdése nyomán számos konkrét példa felmerült. Például: Nyereményt/ajándékot hozott az ismeretlen, amit a lakásban akar átadni, vagy egy ismert cég képviselője, igazolványokkal felszerelve szeretné elkérni az illető szolgáltató legutolsó számláit, vagy másik cég számláit, és ehhez be akar jönni a lakásba. Ennek többféle változta ismert, a lényeg: be szeretne jutni. Mit tegyünk, ha valakit gyanúsnak tartunk, vagy eleve gyanakodnunk kell-e mindenkire?

– Eleve gyanúsnak kell tartani, ha valaki azzal az indokkal akar hozzánk bejönni a lakásba, hogy nyereményt hozott, vagy valamelyik rezsi számlánkból visszatérítést kapunk, vagy a nyugdíj kiegészítését hozta el, amit egyébként a postán kapunk, esetleg a segélyt hozta, amelyet mi nem is kértünk az Önkormányzattól. Ezeket a személyeket soha ne engedjük be a lakásunkba, mert könnyen bűncselekmény áldozatává válhatunk. Ebben az esetben feltétlenül nézzük meg a megjelenő személyeket és a gépjárművet, amellyel megérkeztek, írjuk fel a rendszámot és hívjuk fel településünk körzeti megbízottját; a polgárőrség, mezei őrszolgálat helyi tagját; vagy a kapitányságot. 

Kit kell beengednünk és kit nem tanácsos? Előfordulnak-e házalókkal kapcsolatos bűncselekmények a környékünkön?

– A lakásunkba azt a személyt engedjük be, akit ismerünk, vagy akinek az iratait rendben találtuk, a lehetőségekhez képest meggyőződtünk a személy tisztességes szándékáról, a megtévesztés és a bűncselekmény elkövetésének lehetőségét a minimálisra kell csökkenteni azzal, hogy nem hagyjuk magunkat befolyásolni és nem hiszünk mindenféle anyagi előnnyel kecsegtető ígéretnek. Az elmúlt időszakban nem érkezett feljelentés hasonló jellegű bűncselekmény miatt. 

Lehet-e ezt a kérdést helyi jogszabályokkal rendezni?

– A házaló árusítást a jegyző engedélyezi, ebben az esetben a tisztességes házaló árusok munkája esik korlátozás alá. Aki hamis szándékkal közeledik a lakosság felé, azt a jogszabályi tiltás sem korlátozza.   

A Közlöny olvasói nevében is megköszönve a tanácsokat és a részletes válaszokat, befejezésül még egy kérdés a bűnügyi osztályvezetőhöz: Mikor és hogyan kérhetjük a rendőrség intézkedését?

–  A rendőrség segítségét és intézkedését bármikor kérhetik az állampolgárok, ha veszélyben érzik saját testi épségüket vagy vagyontárgyaikat.  Amennyiben lakókörnyezetükben gyanús személyek jelentek meg, feltétlenül jelezzék a településük körzeti megbízottjánál; a polgárőrség, mezei őrszolgálat helyi tagjánál; a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányságon a 107, 112 segélyhívó telefonszámokon, a siketek és nagyothallók részére SMS küldési és fogadási lehetőséggel a 06-20/539-85-22 számon.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!