Helyi hírek 2018. október 1. 10:00

"Ne bánkódj amiatt, hogy idősödsz, mert ez egy kiváltság"

Képgaléria
"Ne bánkódj amiatt, hogy idősödsz, mert ez egy kiváltság"
A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény mindhárom intézményében gazdag programot szerveznek ez ellátottaknak októberben, az idősek hónapjában. A nyitó rendezvényeken szeptember 28-án Rosta Ferenc alpolgármester és Gálig Erzsébet intézményvezető köszöntötte a szépkorúakat. A megnyitókon a Darvas óvoda, a Batthyányi és Platán iskola, valamint a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai kedveskedtek műsorral, énekkel, zenével az idős ellátottaknak. De az ünnepi megnyitón a szépkorúak is megfogalmazták gondolataikat egy-egy verssel.

Rosta Ferenc alpolgármester a városvezetés nevében a következő gondolatokkal köszöntötte az intézmények idős lakóit: – A rohanó időben bizony nagyon gyorsan tovasuhan az ifjúság tündérszép tünékeny világa. Az egykori búzavirágkék szemű, szőke lányból ráncos öreg nénike lesz, míg a dús fekete hajú izmos legényből reszkető kezű bácsika. Közben pedig azt szeretnénk, hogy olykor-olykor megállna az idő. Legalább néhány órára… Legalább lassabban múlna, hogy minél tovább élvezhessük földi létünket, láthassuk a teremtett világ szépségeit, az élet megannyi apró csodáját. Az emlékek azonban bennünk maradnak és felidéződnek. Kiválthatja egy szó, egy dallam, egy kép mindazt, amit maga alá gyűrt életünk. És a búzavirág kékje feloldódik az ég kékjében, a szőke lobogó haj a ringó aranysárga búzatáblában…

Ne bánkódj amiatt, hogy idősödsz, mert ez egy olyan kiváltság, ami nem mindenkinek adatik meg – fogalmazódott meg a rendezvény meghívójában. Az idősek hónapja még több odafigyelést jelent az idősek generációjára, önökre, akik ezekben a közösségekben élnek nap mint nap, azokkal együtt, akik ebben a helyzetben segítségükre vannak.

Kívánom, hogy minden baj és probléma ellenére is élvezzék életük minden egyes pillanatát. Érezzék, hogy szükség van önökre. Vagy úgy, hogy erejükhöz mérten segítenek a családjukon, vagy úgy, hogy jó szóval, szeretettel szólnak társaikhoz, imádságban hordozzák szeretteiket – zárta gondolatait az alpolgármester.

Gálig Erzsébet intézményvezető Móricz Zsigmond szavaival kezdte köszöntőjét. „Az öröm abból ered, hogy valaki meg tudja látni azt, ami szép és jó az életben.” – Idősnek lenni nem csak annyit jelent, hogy sok esztendőt megélünk. Az időskor gyümölcse a bő élettapasztalat, amelyet a gondokkal terhes, vagy felhőtlenebb évek, évtizedek alatt szerzünk magunk vagy mások példáján okulva, s e tapasztalatokat tovább kamatoztatjuk családunk, közösségünk javára. Nekünk, fiatalabbaknak szükségünk van erre a megszerzett tudásra, élettapasztalatra, hiszen mint előttünk járó nemzedék, magukban hordozzák és átadják számunkra mindazokat a hagyományokat, értékeket, amelyek nélkül nem lenne teljes az életünk – tette hozzá. 

Az intézmény vezetője és munkatársai valamennyi intézményben virággal köszöntötték a legidősebb lakókat.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
 

 

Kövessen minket a Facebookon is!