Helyi hírek 2018. szeptember 29. 07:30

Felkészülés a fűtésszezonra

Felkészülés a fűtésszezonra
A meteorológiai ősz beköszöntével a hűvös idő is igen hamar megérkezett, ami azt is jelenti, hogy már nem csak tervezni kell a fűtésszezont, hanem be is kell gyújtani. Az első begyújtás előtt azonban érdemes néhány karbantartási feladatot elvégezni, de sok esetben mérlegelendő a régi, elavult készülékek cseréje is. A következő cikkünkben a fűtésszezon előtti felkészülésről a Torony Épületgépészet munkatársait kérdeztük.

Igen kellemetlen, ha az első begyújtásnál derül ki, hogy folyik a fűtésrendszer, nem gyullad be a konvektor, vagy madárfészek zárja el a kéményt. Ezek a problémák nem csak bosszúságot, hanem sokszor veszélyt, és komoly károkat is okozhatnak.

Ezért legyen szó fatüzelésről, gázkonvektorokról, vagy a legmodernebb fűtésrendszerekről, a fűtésszezon megkezdése előtt érdemes próbafűtést végezni, hogy fény derüljön a hibákra, a készülékeket, kéményeket pedig vizsgáltassuk át szakemberrel.



A nyári több hónapos állás miatt a központi fűtésrendszereknél gyakran előfordul, hogy a fűtési keringetőszivattyúk megszorulnak, nem indulnak el – mondta el Jókai Gyula, a Torony Épületgépészet munkatársa. A gázkazánnál olykor csak működés közben, nyomásra jelentkező vízszivárgást pedig a hőcserélő kilyukadása okozhatja, amit megelőzhetünk, ha szakemberrel átnézetjük üzembe helyezés előtt a készüléket. Ezek a problémák bizonyos esetekben javíthatók, de különösen régi típusú gázkazánnál mérlegelendő a csere. A korszerű gázkazánok üzembiztosabbak, gazdaságosabbak, keringetőszivattyúik energiatakarékosabbak, és az alacsonyabb gázfogyasztás miatt rövid időn belül megtérül az áruk.

A régi vegyes tüzelésű központi rendszereknél szintén felléphet a keringetőszivattyú meghibásodása, de itt különös figyelmet kell fordítani arra is, hogy a csőrendszer megfelelően fel legyen töltve, és az elzáró szerelvények ki legyenek nyitva. További teendő, hogy a padlástérben található kiegyenlítő tartályt körbeszigeteljük, megelőzve ezzel azt, hogy a téli hidegek idején a víz befagyjon. A jobb hatásfok elérése végett a kazán hőcserélő bordái közötti járatokat is érdemes kitisztítani, biztonsági okokból pedig át kell vizsgálni a füstjáratokat és a kéményt.



Fatüzelésnél fontos, hogy száraz fával tüzeljünk, mert a vizes fából kicsapódó savak és a kátrányképződés egy-két szezon alatt tönkreteszik, kilyukasztják a lemezkazánokat. Ha nincs száraz fánk, akkor használjunk szenet, vagy szalma, illetve fabrikettet – javasolta a szakember.

Vegyestüzelésű rendszerekhez is kaphatók már olyan modernizált, többfunkciós kazánok, amelyeknél a hatásnövelés mellett a komfortérzet biztosítása is előtérbe kerül. Vásárlás előtt kérjük ki a kivitelező véleményét, mert sok esetben lehet a szerelői, kereskedői tapasztalatokra hagyatkozni.



Bár a konvektorok igen elavultak, mégis sok helyen találkozunk még ezzel a fűtési rendszerrel. A régi, gyenge hatásfokkal rendelkező készülékek helyett ma már léteznek modernebb fajták, amelyek megfelelő komfortérzet mellett tudják a teljes helységet egyenletesen befűteni – tudtuk meg Jókai Gyulától. Ha konvektoros fűtésünket korszerűsíteni szeretnénk, nem kell feltétlenül a nagyobb átépítéssel járó központifűtés-cserére gondolni. Helyette választhatjuk a kisebb tervezési és kivitelezési költséggel járó, szintén parapetes, ám korszerűbb készülékeket is, amelyeknél szobatermosztáttal szintén jól szabályozható a hőmérséklet. A hatásfoknövelés eredményeként ebben az esetben is megtérül a beruházás – fűzte hozzá az üzlettulajdonos.



A régi konvektorok leggyakoribb problémája, hogy az első begyújtásnál sokáig tarthat a kilégtelenítés, ami miatt tovább kell az őrláng gombot nyomni. Ha nem sikerül begyújtani, akkor gondolni lehet a fúvóka elpiszkolódására, de ugyanúgy üzemzavart okozhat, ha a parapetrészbe a nyár folyamán madár fészkelt be, esetleg szalmát, sarat hordott be. Mivel gázról van szó, érdemes minden észlelt hiba esetén szerelőt hívni.

Fűtéskorszerűsítés esetén, készülékcseréknél tájékozódni kell, hogy mely esetben szükséges hatósági engedélyt kérni a végzendő munkálatokhoz. Ehhez legtöbb esetben a kivitelezők is tudnak segítséget nyújtani. Sokszor úgy tűnik, hogy nehéz kivitelezőt találni, ezért időben kell a karbantartási munkákhoz szakembert keresni, de szerelőt általában a szaküzletek is tudnak ajánlani.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella


Fizetett hirdetés




 

Kövessen minket a Facebookon is!