Kultúra 2018. szeptember 30. 13:00

Titkok a levéltárból - 45 éves a Batthyány Lajos Általános Iskola

Titkok a levéltárból - 45 éves a Batthyány Lajos Általános Iskola
Kiskunfélegyházán 1957-től kezdődően működik ének-zene tagozatos általános iskolai osztály, ez később önálló iskolává fejlődött. Amikor 1970-ben az általa addig használt Szabadság téri, régi, omladozó iskolaépület életveszélyessé vált, az egész iskola átköltözött a Petőfi Sándor Gimnázium tantermeibe, ahol délutáni tanítással tudták megoldani az oktatást. Ez az állapot nyilvánvalóan hosszú távon tarthatatlan volt, főként mert pedagógiai szempontból is hátrányosan érintette a tanulókat. Ezért a város vezetősége a megyei tanácsnál már 1970-ben nagyon sürgette a tervbe vett Batthyány utcai iskola építésének mielőbbi megkezdését.

Az új iskolát 16 tantermesre tervezték és itt helyezték el a „hontalan” Ének-Zenei Általános Iskolát, valamint a Kossuth utcai Iskola tanulócsoportjait is. A Kossuth utcai Iskola az ún. Mallár-kereszt mögött, a mai Holló Béla és Árpád utcák által határolt területen állt. Az 1970-es évek elejére ez az épület is korszerűtlenné, elavulttá vált, a városrendezési terv lebontásra ítélte. A városi tanács határozata szerint a Kossuth utcai iskola épülete a szanálásig az új, Batthyány utcai iskola igazgatósága alá tartozott.

A két iskola tanulóit befogadó új intézménynek új nevet is kerestek a városi elöljárók. Javaslatként felmerült Kossuth Lajos (városunk díszpolgára), Mártonffy Ernő (az 1919-es Tanácsköztársaság helyi mártírja) és Batthyány Lajos neve. Bár az első két lehetséges névadóval létezett városi kapcsolódási pont, praktikus okokból mégis Batthyány Lajosnak, az első független magyar kormány miniszterelnökének nevét vette fel az intézmény, mivel az iskola a róla elnevezett utcában épült fel.

Az építkezési munkálatok sajnos nem haladtak túl gyorsan, a 22,5 milliós költségvetésű épület átadását először 1973. augusztus 20-ra tűzték ki, ám a kivitelezők nem tudták tartani a határidőt. Végül a „Néphadsereg Napján” (Fegyveres Erők Napján), szeptember 29-én adták át ünnepélyesen az iskolát a 654 tanulónak és a 37 nevelőnek.

Ónodi Márta



 

Kövessen minket a Facebookon is!