Program 2014. július 30. 16:30 Forrás: kecskemetihir.hu

Kiállítás-sorozat a Cifrapalotában

Képgaléria
Kiállítás-sorozat a Cifrapalotában
Július 31-én nyílik a Cifrapalota 2. emeletén az „Így! Most már lőhetnek… Köszönöm!” – Mednyánszky László, Farkas István és Nagy István az I. világháborúban c. képzőművészeti tárlat. E témakör szorosan kapcsolódik a földszinten és az első emeleten megrendezett „Hazatérnek…” c. I. világháborús kiállításhoz.









A Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményének művészettörténeti szempontból egyik legjelentősebb egysége a Farkas István–Glücks Ferenc-hagyaték, melynek révén a magyar művészet legjelentősebbjei, nagy magányosai közül háromnak is (Mednyánszky László báró, Farkas István és Nagy István) életművet érzékeltető minőségű és nagyságú anyagával rendelkezünk - mondta Gyergyádesz László művészettörténész a kecskemetihir.hu érdeklődésére.

A múzeum ezt tudta kihasználni, amikor az I. világháborút különleges szemszögből, az ott résztvevő három híres magyar alkotó rajzain és festményein mutatja be. Ha annak idején a monarchia hadügyi vezetői is úgy érezték, hogy a fotográfusok, filmesek és a haditudósítók mellett nem hiányozhat a művészi megközelítés sem (e célból jött létre az ún. Kunstgruppe), akkor a múzeum sem hagyhatja ki ezt a lehetőséget, amikor a nagy háborút az átélhetőséget szolgáló, emberközeli módon kívánja bemutatni a 21. század embere számára.

A nagyobb és kisebb festmények, grafikák mellett a művek egy jelentős része vázlatkönyvekben található. Ez utóbbiakat részint digitálisan feldolgozva tálalja a látogató, hogy minden egyes oldalt meg lehessen nézni, de természetesen, a legtöbb esetben az eredeti műveket mutatja be a múzeum.

A kiállításon emellett még láthatóak lesznek Nagy István bakaportréi a Fővárosi Képtárból és Mednyánszky egy nagyobb kompozíciója a szolnoki múzeumból. A falakon az alkotások minél teljesebb értékű megértését, befogadását elősegítendő naplórészletek is olvashatóak Mednyánszkytól és Farkas Istvántól. A múzeumi élmény teljességét szolgálja végül az a 16 oldalas, 29 színes reprodukciót és 4 képeslapot is tartalmazó, magyar-angol nyelvű kiállításvezető-kiadvány.
 

Első kép: Mednyánszky László - Katonatiszt

Második kép: Nagy István - Népfelkelő

Harmadik kép: Farkas István - Vázlatkönyvi rajzok, 1916
 

Kövessen minket a Facebookon is!