Helyi hírek 2018. október 1. 08:30

Népmese napja a Móravárosi Óvodában

Képgaléria
Népmese napja a Móravárosi Óvodában
A Móravárosi Óvoda apróságai gyakran hallhatják nevelőiktől a magyar népmeséket. A népmese napján, szeptember 30-án azonban az óvónők egész délelőttre kínáltak kellemes, érdekes időtöltést azzal, hogy magyar népmeséket olvastak a kicsiknek és szüleiknek. Ki előbb, ki később érkezett az óvodába, de egy biztos, hogy mindenki jól érezte magát. A rendezvényt eredetileg a Csigabiga csoport udvarára tervezték, de a hűvös időjárás miatt a sportszobában rendezték meg. Ez azonban senkit nem akadályozott abban, hogy ismerkedjen és gyönyörködjön a magyar népmesék fordulatos nyelvi, gondolati világával.

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

 

Kövessen minket a Facebookon is!