Helyi hírek 2018. október 2. 13:30

Szólt a zene a művelődési központban és a főutcán is a zene világnapján

Képgaléria
Szólt a zene a művelődési központban és a főutcán is a zene világnapján
A zene világnapján, október 1-jén „Kárpát-medencei magyarok zenéje 2018” címmel a csángóföldi Servet Zenekar és a Magyar Örökség-díjas MISZTRÁL együttes tartott koncertet a Móra Ferenc Művelődési Központban. A rendezvény fővédnöke Csányi József polgármester, egyházi védnöke Hatvani Zsófia lelkipásztor volt. A zene ünnepén a Kiskun Művészeti Iskola diákjai a város főutcáján, öt helyszínen tartottak hangulatos koncertet.

A művelődési központban kora délután az iskolásoknak tartottak nyílt énekórát a zenészek, Böszörményi Gergely - a Magyar Érdemkereszt Lovag Keresztjével kitüntetett művészeti vezető - irányításával. A műsorvezetés közepette izgalmasan, és közönségével együtt beszélgetett a Kárpát-medencéről és a csángókról. Kíváncsi volt arra is, hogy a gyerekek felismerik-e a csángó dalok ősi magyar szavait, kifejezéseit. A fiatal közönség fogékony volt az együttműködésre, és az is kiderült, hogy sokan felismerik az archaikus magyar beszéd mondandóját.

A délutáni koncerten Csányi József polgármester köszöntőjében megfogalmazta: a zene az életünket keresztül-kasul átszövi a bölcsőtől a sírig. A zene élmény, szellemi táplálék. Nélküle az élet nem teljes, rendeltetése a belső világunk megismerése. Az a gyermek, aki zenét tanul, nyitottabb más emberek felé, és a tanulás más területein is sikeresebb.

Nekem a zene azokat a félegyházi polgárokat is jelenti, akik tesznek a zenéért, a zenei oktatásért. Meg kell említenem Kapus Béla karnagyot, a Zenebarátok Kórusának munkásságát, fúvós zenekarainkat, a Széljáró Balladás Együttest és mindazokat a zenével foglalkozó, zenét oktató tanárokat, akik a gyerekekkel megszerettetik ezt a világot – tette hozzá.

s. r.
 

 

Kövessen minket a Facebookon is!